Løkke iler til Bruxelles efter lynvisit i København

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flyver i disse dage i pendulfart mellem Bruxelles og København. På én gang forsøger han at deltage i hjemlige trepartsdrøftelser og EU-topmødet om en flygtninge- og migrationsaftale med Tyrkiet.

Midt i topmødet mellem de 28 EU-lande og Tyrkiet rejste Lars Løkke Rasmussen tilbage til København. Fredag formiddag skulle han nemlig fortsætte trepartsdrøftelserne med arbejdsmarkedets parter.

Derefter vil han ile tilbage til Bruxelles for at deltage i sidste del af mødet med Tyrkiet.

Det er usædvanligt, at en statsminister forlader et topmøde. Det er nemlig kun landenes stats- og regeringschefer, der har lov til at sidde med ved bordet.

Derfor har Danmark ikke mulighed for at sende en erstatning for Løkke i form af eksempelvis en ambassadør, der kan forsvare den danske position ved topmødet.

Indtil Løkke er på plads, taler Hollands premierminister, Mark Rutte, for Danmark.

Holland har i øjeblikket formandskabet for EU og kender Danmarks position i den mulige aftale med Tyrkiet. Samtidig er premierminister Mark Ruttes parti lige som Venstre en del af gruppen Alde, som EU-landenes liberale partier er organiseret i.

Tidsplanen for topmødet er allerede rykket på flere punkter. Men det er usikkert, om Løkke kan nå frem til mødestart. Lars Løkke Rasmussen venter dog selv at kunne være på plads, når aftalen formelt skal vedtages fredag eftermiddag, hvis det ellers går som planlagt.

EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Mark Rutte har fredag ved middagstid genoptaget de bilaterale forhandlinger med Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, om flygtninge- og migrationsaftalen.

- Stemningen er god, fokuseret og konstruktiv, siger en centralt placeret EU-embedsmand.

Hvis det lykkes EU's forhandlere at nå til enighed med Davutoglu, ventes EU-lederne at mødes igen ved 13-tiden for at vurdere resultatet af forhandlingerne. Løkke når i givet fald ikke frem til starten af det møde.

Men han ventes at være med, når EU og Tyrkiet på topmødet senere fredag eftermiddag - hvis forhandlingerne altså lykkes - formelt skal lande deres aftale.

Torsdag deltog Lars Løkke Rasmussen i EU-topmødet i Bruxelles, mens der hjemme i København blev indgået den første del af trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Her blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om veje til at få flere flygtninge i job.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip