Løkke indkalder partier til Europol-forhandlinger mandag

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil sætte sig i spidsen for, at Danmark kan forblive i Europol.

Det siger han, efter at folkeafstemningen om retsforbeholdet torsdag endte med et nej.

- Det er min oplevelse, at partierne både på ja- og nej-siden er enige om, at det vil være en ulykke for Danmark og for dansk politi, hvis vi glider ud af Europol.

- Derfor synes jeg, at det er en nærliggende konklusion, at man skal forsøge at forhandle en løsning frem, så Danmark kan forblive i Europol, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet torsdag aften.

Fredag mødes regeringens ministre for at tage fat på arbejdet. Det vil ifølge Lars Løkke Rasmussen først og fremmest være udenrigsminister Kristian Jensen (V) og justitsminister Søren Pind (V), som vil få et ansvar for at hjælpe med at finde en løsning.

Næste skridt bliver taget mandag, hvor Folketingets partier vil blive indkaldt enkeltvis, så de kan give deres bud på en løsning.

- Det gør jeg for at sikre mig, at det, jeg har forstået er valgets tale, også er det, som partierne har forstået, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nej-partierne har i valgkampen primært talt for en parallelaftale, men der har også været foreslået andre modeller - eksempelvis en ny afstemning om et beskåret tilvalgsordning, hvis det ikke kan lade sig gøre at få en parallelaftale.

Flere eksperter har påpeget, at det vil tage fire til fem år, før Danmark kan få en parallelaftale - og det er usikkert, om det overhovedet vil ske. Hvis det tager så lang tid, som eksperterne forventer, vil Danmark til den tid være røget ud af Europol-samarbejdet.

Lars Løkke Rasmussen har dog allerede torsdag forsøgt at gøde jorden for en parallelaftale. Mens stemmerne blev talt op, talte Lars Løkke Rasmussen i telefon med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk.

- Den første forudsætning for, at regeringen kan indgå en parallelaftale, er, at der er opbakning til den blandt folketingets øvrige partier.

- Den anden forudsætning er, at dem, vi skal indgå aftalen med, også vil det. Det er derfor, jeg har ført samtaler med Jean-Claude Juncker og Donald Tusk.

- Det er sket for at sikre mig, også nogle timer før resultatet foreligger, at vi har forudsætningerne for, at det kan blive et konstruktivt forløb, siger Lars Løkke Rasmussen.

På fredag om otte dage vil den danske statsminister rejse til Bruxelles for at mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk.

/ritzau/

Dagens Gossip