Løkke inviterer alle partier med til efterårets reformer

Danmark er et smukt hus med en god beliggenhed - men ikke med en helt fejlfri tilstandsrapport.

Til efteråret begynder vedligeholdelsesarbejdet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der inviterer alle Folketingets øvrige otte partier med til arbejdet.

- I det år, der er gået siden valget, har der været samarbejdet på kryds og tværs i Folketinget. Mange har været med.

- Vi har indgået 42 aftaler. Og alle partier har bidraget. Nogle mere end andre, siger Løkke under sin tale fra hovedscenen på et regnfuldt folkemøde i Allinge, Bornholm.

- Jeg håber, at den vilje til samarbejde rækker ind i efteråret. Og derfor vil jeg gerne her i dag invitere alle partier til - sammen med Venstre - i fællesskab at tage ansvar om vores fælles udfordringer.

Udfordringer er der nok af, lader statsministeren forstå:

- I regeringen har vi brugt foråret på at få udarbejdet en tilstandsrapport på vores fælles hus, Danmark. Det betyder, at vi nu ved, hvor K2'erne og K3'erne er, og de er til at få øje på.

Danmark er ikke god nok til at skabe vækst og arbejdspladser. Og når vi arbejder, er vi ikke produktive nok, lyder nogle af de K2'ere og K3'ere, Løkke udpeger. Og så er balancen mellem dem, der forsørges af det offentlige, og dem, der arbejder, for skæv.

- Det er tilstandsrapporten på det danske hus. Kan man blive ved med at bo i huset, hvis vi ikke vedligeholder det? Ja, det kan man godt. I hvert fald i en tid. Men det bliver surt at bo der i fremtiden, siger Løkke og fortsætter i den maleriske metafor:

- Med afskallet tapet, gryder til at fange regndråberne på gulvet, der har slået sig, træk fra det knuste vindue og fugt fra det dryppende vandrør i kælderen.

- Det lyder dystert. Men det er faktisk positivt. For det første gælder der jo: beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Og Danmark ligger godt i en attraktiv del af verden. Vi er et unikt land. Og fundamentet er solidt. Væggene står der endnu.

Vedligeholdelsesarbejdet skydes i gang med regeringens efterhånden meget omtalte 2025-plan, som lægges frem efter sommerferien:

- En plan for det næste årti, hvor vi giver vores bud på, hvordan vi får det danske hus til at stå smukkere og mere solidt end før.

/ritzau/

Dagens Gossip