Løkke: Jeg kendte til sen bevogtning kort efter angreb

Skrevet af admin

12/05/2015

Mest læste i dag

- Jeg havde allerede mandag efter terrorhandlingen fuldt overblik over, at der ikke var bevogtning fra starten af.

Sådan lyder det fra Lars Løkke Rasmussen (V) efter tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Dermed sætter Venstres formand spørgsmålstegn ved statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forklaring i terrorsagen, som fyldte det meste af spørgetimen.

Her blev Thorning gentagne gange spurgt ind til forløbet og regeringens viden om sagen.

Udspringet er et pressemøde 16. februar - to dage efter terrorangrebet. Her sagde Helle Thorning-Schmidt til den internationale presse, at der efter det første dødelige angreb ved Krudttønden på Østerbro straks var blevet oprettet beskyttelse ved synagogen.

Bemærkningen stoppede en eventuel kritik af, at den danske regering og politi ikke havde taget beskyttelsen af de danske jøder seriøst nok.

Terrorangrebet i Paris havde i ugerne før angrebet i København understreget truslen mod jøderne, og de danske jøder havde bedt om øget sikkerhed.

Samme dag, som statsministeren forsvarede politiets indsats, var Lars Løkke Rasmussen dog klar over, at synagogen ikke var blevet bevogtet "så snart angrebet skete". Faktisk var der gået omkring fire timer fra det første angreb, til synagogen var fast bevogtet.

Den oplysning havde Løkke fået ved at tale med politifolk og medlemmer af Det Jødiske Samfund i Danmark efter terrorangrebet:

- Allerede om mandagen havde jeg overblik over, at der var omstændigheder, som ikke var gode nok. Det var ret enkelt. Det var at tale med det jødiske samfund. Det var at besøge de involverede betjente på Rigshospitalet.

- Alt det gjorde, at jeg allerede der vidste, at noget ikke var, som det skulle være, siger Lars Løkke Rasmussen.

Også de danske medier skrev i dagene efter angrebet på baggrund af vidneudsagn, at bevogtningen var etableret meget sent.

Denne tirsdag kom det desuden frem, at Københavns Politiet på dagen for Thornings pressemøde 16. februar både orienterede Justitsministeriet og Statsministeriet om, at den faste bevogtning først var blevet oprettet klokken ca. 19.30.

Ifølge Thorning blev mailen dog ikke opfattet på den måde i de to ministerier, og hun fik derfor først oplysningerne i forbindelse med Rigspolitiets redegørelse, som blev offentliggjort i sidste uge.

Den forklaring tvivler Lars Løkke Rasmussen dog på:

- Alle, der har fulgt denne sag, har vidst, at politiet ikke var til stede ved synagogen efter angrebet på Krudttønden. Det er nyt for mig, at statsministeren går rundt i næsten tre måneder med en fejlopfattelse af forløbet, siger Løkke.

/ritzau/