Løkke kan få svært ved at styre blå blok

Fra sommergruppemødet, der symbolsk blev afholdt på fagbevægelsens gamle kursusejendom Højstrupgaard i Helsingør, sendte partiet signaler om, at man fortsat vil være garant for en stærk offentlig sektor, der kan tage hånd om de syge og de gamle.

Dansk Folkeparti har på sommergruppemødet udarbejdet 40 politiske initiativer, der spænder fra handicappolitik, ældreomsorg og dyrevelfærd til forebyggelse af indbrud og folkeafstemning om Schengensamarbejdet.

De Konservatives udmelding om nej til flere stramninger af udlændingepolitikken fik også et par ord med på vejen af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Jeg har rost Lars Barfoed (formand for de Konservative, red.). Det er befriende, at han to år før næste folketingsvalg gør det klart, at vælgere, der mener, at man skal stramme udlændingepolitikken, ikke skal stemme på de Konservative,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han tilføjer dog, at han var »overrasket« over meldingen, og finder det »mærkeligt«, at de Konservative afskriver sig muligheden for at ændre udlændingepolitikken i en hel valgperiode på fire år.

Der var ikke kun hug til de Konservative. Venstres krav om nulvækst i det offentlige fik også et skud fra boven fra Dansk Folkeparti.

»Vi mener, at nulvækst er det samme som at skære ned. Der skal være råd til de ældre, til sygehusene, og det koster penge. Derfor går vi ind for det samme, som vi gik til valg på i 2011, og som vi var enige med Venstre og Konservative om. At andre partier så har skiftet holdning, det er deres ansvar. Vi har bare stået fast,« siger Kristian Thulesen Dahl, der fortsat går ind for en offentlig vækst på 0,8 procent.

Thulesen Dahl slår fast, at partiet er optaget af at sikre gode forhold for syge og ældre, og »det kræver, at det offentlige har nogle ressourcer, noget muskelkraft«.

Politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, mener, at dagens udmeldinger fra Dansk Folkeparti omkring nulvækst og meldingen fra de Konservative om udlændingepolitik illustrerer de modsætninger, Lars Løkke Rasmussen (V) vil møde som leder af en eventuel borgerlig mindretalsregering.

»Lars Løkke Rasmussen skal samle et borgerligt hold, som ikke bare er uenige i den økonomiske politik, men også på det værdipolitiske felt,« siger Jesper Termansen.

Situationen vil være meget anderledes end i 00erne, da Venstre og de Konservative var en solid akse med Dansk Folkeparti som fast støtteparti.

»Det bliver ikke så fasttømret flertal som sidst. Nu skal Lars Løkke Rasmussen ud og forhandle med et lille, aggressivt konservativt parti, der desperat leder efter et ståsted. Det bliver et mere zigzagget forhandlingsforløb,« siger Jesper Termansen.

»Lars Løkke kan nu se konturerne af, hvad han kommer til at opleve. Hvis han bliver afhængig af flertalskonstellationer, hvor de Konservative er med, vil de Konservative blive en besværlig makker at have med, fordi de på mange måder udgør en modpol til det Dansk Folkeparti, han kender. Det bliver en sværere borgerlig flok at holde sammen på,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip