Løkke lover: Vi vil respektere danskernes beslutning

Skrevet af admin

21/08/2015

Dagens topnyheder

Politikerne kommer ikke til at trumfe danskerne, hvis det ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet 3. december skulle blive til et nej.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som fredag offentliggjorde datoen for folkeafstemningen sammen med Socialdemokraterne, De Radikale, De Konservative, SF og Alternativet.

- Vi er enige om, at vi på grund af den særlige karakter det her har, fordi vi forandrer et forbehold, som har en særlig karakter siden 1993, hvor det har spillet en stor og altoverskyggende rolle i dansk europa-politik, simpelthen lægger skæbnen i danskernes hænder.

- Vi siger, at et ja er et ja, og et nej er et nej. Ikke noget med grundlovens paragraf 42. Hvis danskerne mod vores forventning stemmer nej, vil vi respektere det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen og ja-partierne ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og De Konservative blev tilbage i foråret enige om indholdet i tilvalgsordningen.

Også Alternativet anbefaler et ja, mens Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten anbefaler danskerne at stemme nej.

- Der er kun gode argumenter for. Jeg har meget svært ved at få øje på, hvilke argumenter man skulle anføre imod det her.

- Vi er seks partier, som er meget forskellige, og vi ser ikke ens på alle ting, heller ikke på alle europa-politiske spørgsmål, men med alle de forskelligheder til trods ser vi øje til øje på, at det tjener Danmarks interesse at være med i det her samarbejde, siger Løkke.

Retsforbeholdet er kommet til debat, efter at det har vist sig at være en trussel for Danmarks fremtidige deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol.

Samarbejdet har således siden indgåelsen af Lissabon-traktaten i 2009 haft karakter af et overstatsligt samarbejde, hvilket strider mod retsforbeholdet.

De EU-skeptiske partier har til gengæld betragtet Europol-situationen som et alibi for at fjerne forbeholdet.

/ritzau/