Løkke nedlægger Irak-kommission

Skrevet af admin

28/06/2015

Dagens topnyheder

Det er ikke nødvendigt at undersøge grundlaget for Danmark krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan yderligere.

Det mener den nye Venstre-regering, som derfor vil stoppe den kommission, der netop nu arbejder på en redegørelse for Danmarks deltagelse i de to invasioner.

- Regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst, lyder det i regeringsgrundlaget.

Venstre mener således, at pengene fra kommissionens arbejde kan bruges bedre andetsteds.

- Regeringen ønsker i stedet at bruge midlerne til en styrkelse af indsatsen for danske veteraner. Regeringen vil derfor lave et servicetjek af veteranindsatsen, forklares det.

- Vi skal sikre, at danske veteraner får støtte, anerkendelse og muligheder, der står mål med deres store indsats for Danmark.

Kommissionen blev nedsat i 2012, og den har fået fem år til at pløje sig gennem de anslåede en million siders dokumenter omkring krigsdeltagelsen.

Men den har fået en hård start på livet og er flere gange blevet kritiseret for, at det har været småt med fremskridt i arbejdet.

I februar trak formand for kommissionen Michael B. Elmer sig efter flere måneders udtalte samarbejdsproblemer mellem kommissionens medlemmer.

Det har derfor længe været et ønske for Venstre at få nedlagt Irak- og Afghanistankommissionen. Tilbage i februar sagde daværende forsvarsordfører Troels Lund Poulsen til Ritzau:

- Det cirkus, som nu har varet i to år, skal man få stoppet nu. Vi har brugt syv-otte millioner kroner på ingenting. Man er ikke kommet ud af stedet. Min klare opfordring er, at man skal trække en streg i sandet.

/ritzau/