Løkke: Nordkorea skal presses til forhandlinger

Skrevet af admin

06/01/2016

Dagens topnyheder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fordømmer den mulige prøvesprængning af en brintbombe, som Nordkorea efter eget udsagn har foretaget.

Med forbehold for, at de Nordkoreanske udsagn endnu ikke er efterprøvet, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar:

- Hvis Nordkorea har gennemført en prøvesprængning, vil der være tale om et alvorligt brud på landets internationale forpligtelser til ikke at producere og teste kernevåben.

- Danmark fordømmer på det kraftigste en sådan handling, som kun bidrager til at øge spændingerne i regionen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Brintbomber er et væsentligt kraftigere våben end atombomber, men der er fortsat flere uklarheder omkring den mulige nordkoreanske brintbombe.

Sydkorea har fundet spor af brint efter bombesprængningen, men de sydkoreanske myndigheder undersøger fortsat, om naboen Nordkorea reelt har prøvesprængt en brintbombe.

Er det tilfældet bør det føre til handling, mener den danske statsminister:

- Det internationale samfund bør i klare vendinger fordømme handlingen samt presse Nordkorea til straks at vende tilbage til forhandlingsbordet. Vi vil ikke acceptere et atombevæbnet Nordkorea, siger Lars Løkke Rasmussen.

Herhjemme har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) registreret rystelserne til et sted i det nordøstlige Nordkorea. Det stemmer overens med oplysningerne om, hvor sprængningen skulle have fundet sted.

Rystelserne i Nordkorea måles af Geus til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen, hvilket ifølge Geus er væsentligt mindre end bomberne, der faldt over Hiroshima i forbindelse med Anden Verdenskrig i 1945.

/ritzau/