Løkke: Nu skal asyltrafikken bringes til ophør

Skrevet af admin

03/03/2016

Mest læste i dag

Forud for en serie afgørende EU-møder i de kommende uger lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op til, at der skal ske grundlæggende ændringer af flygtninge- og migrantstrømmen i Europa.

Den danske statsministers vision er et stop for, at flygtninge og migranter bevæger sig igennem Europa og selv vælger, hvilket land de vil søge asyl i.

Under et møde i Europaudvalget torsdag, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Uanset, hvad man mener, så er Danmark ikke det første sikre land, man møder, når man flygter fra Aleppo. Det er det ikke. Det er Sverige eller Finland heller ikke.

- Derfor må den trafik, som den foregår i øjeblikket, bringes til ophør. I kølvandet på trafikken er der et hav af mennesker, som ikke efter nogen konvention har et beskyttelsesbehov, men som alligevel finder ind i Europa.

- Det må bringes til ophør. Det er det, der er opgaven, men den er nemmere beskrevet end løst, siger Lars Løkke Rasmussen.

Som de internationale konventioner fortolkes i dag, har personer ret til at søge asyl, hvis de selv bevæger sig til et land, der har underskrevet konventionerne.

Mere end én million mennesker benyttede sig af den mulighed sidste år, fordi Europas ydre grænser har stået åbne, mens de nationale grænser i Schengen-området har været ubeskyttet. Men det skal være slut nu, mener Løkke.

På mødet torsdag udtrykker statsministeren forståelse for Østrig, der har indført en kvote på maksimalt 80 asylansøgere om dagen. Østrig har ellers fået kritik af EU-Kommissionen, som mener at kvoten både strider imod EU-retten og internationale forpligtelser.

Udtalelserne fra statsminister kan derfor tolkes som en stigende dansk vilje til om nødvendigt at udfordre konventionerne for at finde en løsning på asylkrisen.

- Min pointe er, at det vil være langt bedre, hvis de flygtninge, vi skal huse, er nogen, vi selv har haft indflydelse på visiteringen af. Og at det sker i en mere kontrolleret form, end vi oplever i øjeblikket, hvor folk ikke kun flygter fra noget, men også til noget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser dermed til, at flygtninge og migranter har vist sig at være velorienterede om asylregler og ydelser i de forskellige europæiske lande og have et mål om, hvor de vil søge asyl.

Mandag deltager Løkke i det første af to centrale topmøder i Bruxelles i marts. Her er målet for den danske regering at presse på for at få Tyrkiet til at leve op til aftalen med EU om at landet skal bremse mennesketrafikken over Middelhavet til Grækenland.

Den aftale kan dog ikke stå alene, siger Løkke. Han lægger op til, at hjælpen i nærområderne skal løftes, og at der skal bruges mere "muskelkraft" på at løse konflikten i blandt andet Syrien. Her ventes regeringen fredag at anbefale udsendelse af kampfly og specialstyrker.

- Jeg er ikke naiv. Jeg tror ikke, at man kan lave en ydre grænse, som så der ikke kommer én eneste flygtning over grænsen. Men vi er nødt til at få den massive folkevandring under kontrol. Det er den første forudsætning for, at vi kan diskutere, om Danmarks UNHCR-flygtningekvote på 500 skal løftes, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/