Løkke øjner god Afrika-aftale og bøvl med realiseringen

Skrevet af admin

12/11/2015

Dagens topnyheder

Afrika og Europa er godt på vej til at blive enige om en handlingsplan, der blandt andet skal bremse ulovlig migration fra det første til det andet kontinent.

Så langt så godt, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter første dag af topmødet mellem EU og Afrika onsdag aften på Malta.

- Det vil være indbildsk og naivt at udlægge det sådan, at problemerne er løst. Men der kommer en EU-trustfond, og der kommer en handlingsplan.

- Der kommer også nogle pilotprojekter, som der er lidt perspektiv i, og så bliver der et kæmpe arbejde bagefter med at holde fast på disse ting, siger Lars Løkke Rasmussen.

Foreløbig er bidraget til EU-fonden for Afrika temmelig beskedent, men initiativet underskrives torsdag, og flere bidrag skulle være på vej.

Løkke har onsdag lovet tre millioner euro, mindstebeløbet for at blive repræsenteret i fondens bestyrelse. Det beløb hæves muligvis, siger han.

Statsministeren tilføjer, at der er en "god prognose for, at der kommer en aftale" ud af topmødet i Valletta, som slutter torsdag eftermiddag.

Onsdagens samtaler tyder på, at man bliver enige om at henvise til en aftale mellem Afrika og EU i år 2000.

- Det er 15 år siden, at det blev aftalt i en EU-Afrika-aftale, at afrikanske lande skal være parate til at tage illegalt udrejste medborgere tilbage. Det kniber det med – for nogle lande i højere grad end for andre, siger statsministeren.

Som drøftelserne tegner onsdag aften, kommer der "en direkte reference til den aftale, der blev indgået i år 2000".

Nogle afrikanske lande har krævet, at hjemsendelsesaftaler baseres på frivillighed.

- Hvis man kan få folk til at rejse hjem frivilligt, og det sker i godt samarbejde med afrikanske lande, så er det at foretrække. Men det er min bestemte oplevelse, at denne forpligtelse (fra 2000, red.) ender med at blive statueret, siger Løkke.

Afrika er det kontinent, som får hovedparten af den danske udviklingsbistand.

- Derfor skal vi selvfølgelig også hele tiden presse på bilateralt, for at denne bistand gives konditionelt. Altså noget for noget. Når vi hjælper med at bygge lande op, så skal de selvfølgelig også være indstillet på, at de skal leve op til deres internationale ansvar, siger Løkke.

/ritzau/