Løkke og regeringen forhandler på femte time

Før weekenden havde de færreste iagttagere forestillet sig, at der var en reel mulighed for at regeringen ville indgå en aftale om finansloven med et eller flere partier fra blå blok.

Men spekulationerne tager tirsdag aften til i takt med at mødet mellem Venstre og regeringen i Finansministeriet trække ud.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen gik ind til mødet 14:30, som man ventede ville vare omkring en time eller halvanden. Derefter skulle Dansk Folkeparti til møde med regeringen 16:30.

Men tirsdag aften gik embedsmændene på femte time fortsat ud og ind af glasdøren på stengangen med notater til forhandlerne fra Venstre og regeringen.

Dermed tyder meget på, at regeringen og Venstre er ved at udarbejde em skitse til en aftale. Spørgsmålet er dog forsat, om man kan finde et kompromis, som begge parter kan være tilfredse med.

Venstres helt centrale krav er at regeringen går med til at bruge én milliard kroner på at fremrykke en aftale fra forårets vækstplan om længere kredittider til virksomheder.

Regeringen vil på sin side formentlig kæmpe for at bevarer den ene milliard kroner til bedre ældrepleje, som man har fundet i forhandlingerne med Enhedslisten.

Derudover skal der findes kompromisser på en række andre punkter. Samtidig skal man også afklare, hvor stramt den offentlige økonomi skal tøjles i det kommende år.

Her ønsker Venstre i modsætning til regeringen et udgiftsstop i den offentlige sektor, hvilket betyder, at det offentlige forbrug kun kan vokse i takt med udviklingen i priser og lønninger. Udgiftsstoppet skal give 2,5 milliarder kroner mere i statskassen.

Før forhandlingerne var Løkke tvivlende over for, om det kunne ende med en aftale, men han lagde samtidig vægt på, at Venstre har været med i alle de store forlig under S-R-SF-regeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslår på sin side, at regeringen ikke er bange for at bryde med blokpolitikken. Heller ikke i forbindelse med en aftale om næste års finanslov.

- En mindretalsregering skal finde et flertal for sin finanslov, og det har også været opskriften for regeringens arbejde i de seneste to år.

- Vi har også vist, at vi ikke er bange for at bryde blokpolitikkens beton, og det gælder også for finansloven for 2014, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip