Løkke om flygtningeudgift: Det kan komme til at gøre ondt

Skrevet af admin

14/01/2016

Dagens topnyheder

- Det er helt oplagt, at kommunerne er ligesom resten af Danmark er udfordret af den flygtningebølge, vi har set.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), mens kommunerne i disse dage advarer om, at flygtningene efterlader en milliardregning.

I 2016 og frem får kommunerne brug for 1200 flere pædagoger, 300 ekstra modtagerklasser og 80 ekstra daginstitutioner, hvis den nuværende normering skal holde, når flygtningene kommer ud i kommunerne, lyder det fra KL.

Lars Løkke Rasmussen erkender, at flygtningepresset er stort. Og lykkes det ikke at bremse tilstrømningen og få flygtninge i arbejde, så vil Danmark havne i en svær situation:

- Hvis ikke vi får flygtningepresset håndteret, så kommer det til at gøre ondt på os, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Der bliver skabt et billede af, at man kan få det her til at gå væk ved bare at tage nogle ekstra penge et eller andet sted. Men det kan vi ikke. Vi har kun de penge til rådighed, som danskerne har betalt i skat. Dem kan vi kun bruge én gang.

- Hvis ikke vi får udlændingespørgsmålet under kontrol, så kommer der en regning, som kun kan betales af os danskere i form af skat. Eller i form af andre ting vi gerne ville, som så ikke kan lade sig gøre.

Spørgsmål: Du har en lille milliard kroner liggende, som du vil bruge på skattelettelser. Det kunne du vel bruge på at dække denne regning?

- Det er præcis derfor, jeg har sagt, at vi nu er nødt til at skubbe spørgsmålet om skat, fordi vi må bruge al vores energi i foråret på at håndtere denne situation. Det er en sten på vejen til skattelettelser og alt muligt andet. Det er ikke let, siger Løkke.

Han mener, at løsningen blandt andet skal findes gennem en stram udlændingepolitik, som begrænser antallet af flygtninge. Samtidig skal trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter bane vejen for at flere flygtninge kan komme i arbejde.

Og så skal forhandlinger mellem regeringen og kommunerne i starten af februar gøre det lettere for kommunerne at indkvartere og hjælpe flygtninge:

- Forhandlingerne kommer til at handle om, hvad vilkårene er for at løse opgaven. For én ting er penge. Noget andet er regler. Hvad er det for eksempel for nogle krav man har til, hvor mange elever, der kan gå i en modtageklasse?

- Er det få, så er regningen større. Er det mange, så er den mindre. Det er sådan nogle ting, vi skal se på.

Spørgsmål: Kommunerne siger, at det er meget fint, men de mangler pengene nu?

- Nu er det om ganske kort tid, at vi starter forhandlingerne. Vi er også nødt til at sige, at de flygtninge, som kommunerne får ind nu, ikke er dem, der kom over grænsen i går. Staten betaler fuldt ud udgifterne til flygtninge i den første fase.

- Det betaler vi via vores udviklingsbistand, og dermed presser det ikke andre serviceudgifter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger samtidig på, at kommunerne i økonomiaftalen for 2016 allerede har fået 350 millioner kroner til opgaven.

/ritzau/