Løkke om nye reformer: Jeg ved godt, at nogle tænker pyha

Skrevet af admin

25/05/2016

Dagens topnyheder

- Jeg ved godt, at nogle af jer tænker: Pyha, nu står han der og taler reformer igen. Vi skal da også have mulighed for at trække vejret? Og jo, det skal vi også. Men det, vi taler om her, er rettidig omhu.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som onsdag åbnede sit to dage lange møde på Marienborg.

Målet er at sætte gang i debatten forud for regeringens 2025-plan, som bliver præsenteret efter sommerferien.

Forud for mødet lægger Løkke op til, at der vil komme et særligt fokus på, hvad danskerne præsterer på arbejdsmarkedet i løbet af deres arbejdsliv:

- I virkeligheden tror jeg, der er to komponenter, vi skal kigge på, som er med til at skabe velstand. Det ene er, hvor meget vi arbejder. Det andet er, hvor meget vi får fra hånden, mens vi arbejder.

- Det er nogle af de ting, vi kommer til at kigge på. Gør vi det i tide, så skal der meget mindre til, end når alle kan se problemerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dermed lægger han op til, at danskerne skal yde en ekstra indsats på arbejdsmarkedet og arbejde smartere for at skabe den vækst, der kan finansiere både velfærd og familiernes forbrug.

- Det er ikke sådan, at vi er i dyb krise. Beskæftigelsen stiger, og ledigheden falder. Dermed er situationen helt anderledes, end da vi stod i finanskrisen, og jeg sagde til danskerne, at vi er nødt til at gøre noget ved efterlønnen og dagpengesystemet.

- Det var store reformer, som gjorde, at dansk økonomi blev mere holdbar. Men sandheden er, at hvis vi kigger ud i verden, så er der mange lande, der løbere stærkere.

- Og så nytter det ikke, at vi står stille, for så taber vi konkurrencen om velstand og velfærd, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren satte før mødet ikke yderligere ord på, hvordan han vil gøre danskerne mere effektive på arbejdsmarkedet.

Idéen om at øge danskernes produktivitet er dog den rigtige vej at gå, hvis man ønsker øget vækst i dansk økonomi, siger professor Philip Schröder fra Aarhus Universitet.

Han peger på, at effekten i arbejdslivet eksempelvis kan øges ved at sikre, at unge bliver hurtigere færdig med deres uddannelse. At ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Og at danskerne bliver dygtigere, mens de er på arbejdsmarkedet.

Alle de områder har flertal på Christiansborg dog allerede sat ind på i de senere år. Unge er begyndt at komme hurtigere igennem uddannelsessystemet. Og reformerne af efterløn og dagpenge har øget arbejdsudbuddet.

Alligevel har det ikke ført til den ønskede vækst, påpeger en fagbevægelsens repræsentanter på mødet, FTF-formand Bente Sorgenfrey.

- Der er ikke skabt vækst med de reformpakker, som blev vedtaget. Det er ikke, fordi jeg er imod vækst, men de sidste reformer har ikke virket i forhold til at skabe vækst. Og de er også gennemført på et forkert tidspunkt, siger Bente Sorgenfrey.

Hun henviser til, at de store reformer af dagpenge, efterløn, kontanthjælp og SU kom på et tidspunkt, hvor Danmark kæmpede med arbejdsløshed som følge af finanskrisen.

/ritzau/