Løkke: Orlando-skyderier ændrer ikke trusselsbillede

Skrevet af admin

13/06/2016

Dagens topnyheder

Det homoseksuelle miljø i Danmark får ikke ekstra beskyttelse som konsekvens af Orlando-skyderierne.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som mandag aften besøgte den amerikanske ambassade i Danmark for at lægge blomster og vise respekt for ofrene og befolkningen i USA.

- Politiets Efterretningstjeneste gør sammen med vores andre myndigheder alt, hvad de kan for at holde et overblik over, hvad det er for et trusselsbillede, der er i Danmark.

- Det er højt, og det, der er sket i USA, har ikke givet anledning til at ændre det, for det er højt, siger Løkke.

Gerningsmanden, der er identificeret som Omar Mateen, dræbte tidligt søndag morgen 49 mennesker på en homo-natklub i Orlando.

Der er ikke nogen klare beviser på, at gerningsmanden var styret af et større terrornetværk. Det har den amerikanske præsident, Barack Obama, fortalt mandag.

- På dette stadie ser vi ingen klare beviser på, at han blev styret, sagde Obama.

Men Obama konstaterer, at Omar Mateen var blevet "inspireret af forskelligartede ekstremistiske informationer, der var spredt på internettet".

- Der ser ud som om, at han i sidste øjeblik annoncerede sin troskab over for Isil, men der er foreløbig ingen beviser på, at det rent faktisk styrede ham, siger Obama og bruger en anden betegnelse for den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Løkkes budskab til det danske folk er, at danskerne skal leve livet, som "vi altid har gjort det".

- Er der en homoseksuel, der ikke tør at gå ind i på en homoklub i København en fredag aften for at drikke en øl på grund af det her, så har vi givet ind. Det må vi ikke gøre.

- Vi skal stå sammen, og i denne sag skal vi sende et signal om, at vi vil ikke finde os i, at man angriber den unikke ret. Vi skal kæmpe for tolerance, lyder det fra statsministeren.

USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, som selv er homoseksuel, håber ikke, at massedrabet i hans hjemland får betydning for homomiljøet i Danmark.

- Vi arbejder hånd i hånd med myndighederne for at bedømme risikoen, og hvis risikoen er der, skal vi reagere, siger Gifford.

/ritzau/