Løkke rækker hånden ud i sag om børnechecken

I et personligt brev til statsministeren gør hendes forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), det klart, at Venstre er indstillet på at finde en løsning, der respekterer EU-retten i sagen om børnecheck til EU-borgere.

Det vil sige en løsning, der tager udgangspunkt i regeringens juridiske fortolkning, som betyder, at Danmark ikke kan fastholde sit optjeningsprincip for børnechecken for EU-borgere.

Det skriver Jyllands-Posten.

Lars Løkke Rasmussen anklager i brevet til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) regeringen for groft at have svigtet sit ansvar i sagen:

- Jeg skal indtrængende anmode dig om personligt at sætte dig i spidsen for politiske forhandlinger, der kan løsne denne fastlåste situation på en måde, der - foreneligt med EU-retten - kan nyde såvel parlamentarisk opbakning og folkelig forståelse.

- Jeg skal ikke skjule, at jeg finder denne situation, der alene kan tilskrives regeringens passivitet, helt uholdbar.

Hvis regeringen ikke formår at finde en løsning med Venstre, vil partiet i stedet støtte et forslag fra De Konservative.

Partiet fremsætter mandag et beslutningsforslag, der vil pålægge regeringen at tilsidesætte EU-retten og administrere efter loven om optjeningsprincippet fra 2010.

Løkke lægger dog luft til den konservative idé, som han i brevet skriver "efterlader en vis tvivl" om, hvorvidt Danmark kan overholde EU-rettens grundlæggende principper om arbejdende EU-borgeres ret til velfærdsydelser.

Enhedslisten har truet regeringen med at stemme for det konservative forslag, som dermed kan få flertal og skabe en politisk endnu mere pikant situation for regeringen, som er i klemme mellem det danske folketing og EU-retten.

Optjeningsprincippet på to år står i den danske lov, men i dag administrerer regeringen efter EU's principper for at undgå en dom ved EU-Domstolen.

Konkret foreslår Løkke, at regeringen kan overveje at ændre børnechecken til et fradrag eller afsøge mulighederne for at gøre størrelsen af børnechecken til udlændinge afhængig af indkomstniveauet i hjemlandet.

/ritzau/

Dagens Gossip