Løkke skal bringe Europol på EU-præsidentens dagsorden

Skrevet af admin

17/05/2016

Dagens topnyheder

Jagten på en dansk Europol-aftale er for alvor sat ind.

1. maj 2017 træder det udvidede Europol i kraft, og inden da skal regeringen have en parallelaftale på plads om det fælles europæiske politisamarbejde.

I den forbindelse er EU-præsident Donald Tusks besøg hos Løkke tirsdag vigtig. Det mener Fyens Stiftstidendes chefredaktør, Troels Mylenberg.

- Løkke kan ikke forvente, at det er noget, som EU selv begynder at interessere sig for. EU har mange andre ting at lave, så når Løkke har tid one-on-one med Tusk, skal det udnyttes, siger Mylenberg.

EU-Parlamentet godkendte i sidste uge som sidste instans i EU-systemet de nye regler, der giver mere magt til Europol.

Danskerne stemte i december sidste år nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet, og derfor arbejder regeringen nu på at lave en parallelaftale om de elementer, et folketingsflertal alligevel gerne vil være med i.

Ud over Europol skal Danmark også forhandle om at få en parallelaftale om PNR-registret og for Eurojust.

PNR er den systematiske indsamling af data om passagerer, som rejser med fly ind og ud af EU, mens Eurojust er et samarbejde mellem de europæiske anklagemyndigheder.

Grækenlands gæld, de store flygtningestrømme i Europa og et potentielt farvel til Storbritannien som EU-medlem fylder mere end Danmarks parallelaftaler, vurderer Mylenberg.

- Løkke har en bunden opgave, som handler om at få lavet parallelaftaler, særligt om Europol. Det er ikke noget, som haster for EU, men det kan komme til at haste for Danmark og for dansk politi, siger Mylenberg.

Løkke og regeringen anbefalede et ja ved folkeafstemningen, mens blandt andre Dansk Folkeparti opfordrede til et nej.

Hos DF mener EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth, at det nok skal lykkes at få en aftale på plads.

- Jeg skal ikke begive mig ud i at sætte procenter på, men alle parter har en interesse i, at Danmark deltager i Europol. Så er der en god sandsynlighed for, at man når dertil på et tidspunkt, sagde han i sidste uge.

En række eksperter har kaldt det for urealistisk, at Danmark kan nå at få en aftale på plads i tide.

/ritzau/