Løkke stiller krav om hurtig EU-afstemning

Mandag fremsætter Lars Løkke Rasmussen under en EU-tale i Norge krav om en lynafstemning om de to forbehold. Et krav, han personligt overbragte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag, skriver Politiken.

»Tiden er kommet, hvor vi er nødt til at tage et opgør med de forbehold. De negative effekter af især retsforbeholdet er så påtrængende, at det vil være uansvarligt at blive ved med at skubbe det foran sig. Forudsætningen er, at man har bred opbakning på Christiansborg, og det er så den, jeg tilbyder nu,« siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Politiken.

Hans forslag er, at der foretages en dobbeltafstemning sammen med den ventede afstemning om den europæiske patentdomstol. Det skal ifølge Lars Løkke Rasmussen meget gerne ske i forbindelse med forårets valg til Europa-Parlamentet.

Samtidig stiller Venstres formand krav om en konkret aftale om forbeholdene i de igangværende forhandlinger om et nationalt kompromis om EU-politikken.

»Når et bredt flertal ønsker forbeholdene væk, vil det være rigtigt, at man lukker Europaaftalen med et håndslag på, at vi tager en afstemning – og at vi tager den nu,« siger Lars Løkke Rasmussen, der dog ifølge Politiken ikke vil røre ved Danmarks euroforbehold.

De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen (R), bakker op om Lars Løkke Rasmussens forslag.

»Det er enormt positivt, at Løkke melder sig på banen. Der er ingen, der som Det Radikale Venstre har en interesse i at få de forbehold afskaffet. Det er ekstremt vigtigt for Danmark. Det er op til statsministeren at tage stilling til det rigtige tidspunkt. Men vi er interesseret. Løkke taler ind i en åben ladeport,« siger hun.

SF har ifølge Politiken ikke ønsket at kommentere meldingen, men ifølge avisens oplysninger ønsker SF som udgangspunkt ikke en forbeholdsafstemning i 2014.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønskede søndag ikke at kommentere sagen over for Politiken, men henviste til europaminister Nick Hækkerup (S), da det er hans opgave at sikre enighed om den europapolitiske aftale, hvor knasten hidtil har været spørgsmålet om såkaldt velfærdsturisme.

Det er imidlertid ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra Nick Hækkerup.

Dagens Gossip