Løkke: Støtte til britiske EU-reformer og grænseforslag

På et EU-topmøde i Bruxelles med omfattende problemer på programmet - en flygtningekrise og britiske EU-reformkrav - var de europæiske stats- og regeringschefer meget enige om vejen frem, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det gælder både briternes ønske om EU-reformer og et omstridt forslag fra EU-Kommissionen om en fælles grænse- og kystvagt.

- På trods af at dette selvfølgelig ikke bliver enkelt, så er den generelle stemning - som er udtalt hos alle kolleger - at vi skal arbejde hen imod at finde en løsning, siger Lars Løkke Rasmussen (V) om David Camerons krav til reformer.

- Den danske position er, at vi ønsker at være meget hjælpsomme. For det første, fordi vi har brug for Storbritannien blandt os, siger statsministeren.

EU-landene viste ifølge Løkke også generel velvilje over for EU-Kommissionens forslag til en ny fælles grænse- og kystvagt, som blandt andet skal kunne foretage grænsekontrol i et land.

Løkke siger, at ambitionen er, at man i løbet af foråret under det kommende hollandske EU-formandskab skal "designe" denne grænse- og kystvagt.

Inden mødet var Løkke kritisk over for EU-Kommissionens forslag om, at grænseagenturet skal kunne agere på egen hånd i et land uden forudgående ønske fra landet.

Den skepsis er svundet efter topmødet.

Statsministeren siger, at han "ikke har hørt nogen kolleger", som er uenige med ham i, at EU-landene skal håndtere deres egne grænser.

Men der er undtagelser, og det er de undtagelser, som EU-Kommissionens forslag er rettet mod.

- Der kan være situationer, hvor de ydre grænser er så meget under pres, at man har brug for assistance. Og det er det, der ligger i pakken her, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Dagens Gossip