Løkke tager fat på den politiske reparation efter nej'et

Skrevet af admin

07/12/2015

Mest læste i dag

Hvordan skal den danske regering agere efter nej'et ved folkeafstemningen om retsforbeholdet torsdag?

Det spørgsmål er på bordet, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag og tirsdag møder partilederne fra samtlige Folketingets partier.

Løkke har indkaldt partierne enkeltvis til en drøftelse. Mandag bliver tilbragt på Marienborg, hvor Liberal Alliance som det første parti møder op 11.00. Derefter følger alle Folketingets partier med undtagelse af De Konservative, som møder Løkke tirsdag.

Mødet med De Konservative foregår som det eneste i Statsministeriet.

På forhånd har den danske statsminister meldt ud, at han vil gå efter at få en parallelaftale, så Danmark kan forblive i politisamarbejdet Europol.

Det er der bred opbakning til - også blandt nej-partierne, der ellers kæmpede for at danskerne skulle sige nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, som blandt andet skulle sikre, at Danmark kunne forblive i Europol-samarbejdet.

Alligevel skal Løkke formentlig ikke regne med at få en fredelig mandag i de smukke omgivelser omkring embedsboligen nord for København.

Selv om flere nej-partier givetvis vil støtte statsministerens forsøg på i første omgang at få en parallelaftale om Europol, så efterlyser blandt andre blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, en langt mere grundlæggende diskussion af europapolitikken.

Nu må ja-partierne åbne op for de EU-skeptiske partier. De skal være med inde i kredsen af partier, som lægger europapolitikken, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Samme melding kommer fra Enhedslisten.

Selv om de to partier står meget langt fra hinanden på mange andre spørgsmål, så mener de begge, at det er uholdbart, at de EU-positive partier i den seneste europapolitiske aftale fra 2014 fastslår, at Danmark skal være så tæt på kernen af EU som muligt.

Samme formulering går igen i Løkkes regeringsgrundlag. Men det ligger langt fra virkeligheden i befolkningen, som er delt i spørgsmålet - med en overvægt af nej-sigere, hvis man tager afstemningen om retsforbeholdet som målestok, lyder kritikken.

Ud over uenighed om den grundlæggende linje i europapolitikken ventes Løkke også at blive mødt med forskellige løsningsforslag fra nej-partierne.

Senest har LA ifølge BT foreslået, at hvis det ikke lykkes at få en parallelaftale i hus med partnerne i EU, skal vælgerne igen stemme om tilvalgsordningen i 2017.

Men denne gang skal et ja til tilvalgsordningen ikke betyde, at et almindelig flertal i Folketinget kan tiltræde nye retsakter.

I stedet skal der enten fem sjettedeles flertal til i Folketinget eller en ny folkeafstemning, før Danmark siger ja til mere EU-samarbejde på retsområdet.

Også Dansk Folkeparti har talt for denne nødløsning, hvis det ikke lykkes at få en parallelaftale i stand.

Efter møderne med partilederne skal Løkke tirsdag mødes med de øvrige EU-landes ambassadører i Danmark, og fredag rejser han til Bruxelles for at mødes med EU-toppen. Igen er målet at søge opbakning til en parallelaftale om Europol.

Flere EU-eksperter har dog afvist, at Danmark kan få en parallelaftale i stand, inden Danmark om senest halvandet år må forlade Europol. Det er derfor, at en ny folkeafstemning kan blive nødvendig.

/ritzau/