Løkke tager Thulesens skatteudmelding stille og roligt

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Det har vakt opsigt på Christiansborg, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at lægge stemmer til skattelettelser i denne valgperiode.

Men udmeldingen kommer ikke bag på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg tager det stille og roligt. Jeg synes egentlig ikke, at der er så meget nyt. Det er jo en kendt sag, at Dansk Folkeparti prioriterer offentlige udgifter over skattelettelser. Det er ikke nogen ny position, siger Løkke efter Venstres gruppemøde torsdag formiddag.

- Det er heller ikke nogen ny position, at jeg ønsker skattelettelser, fordi det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det er en af de veje, vi kan betræde for at få mere vækst og velstand - og for at få skabt et råderum til at investere i velfærd.

Det er med henvisning til de stigende flygtningeudgifter, at Kristian Thulesen Dahl stejler over skattelettelser.

Mandag fremlagde Finansministeriet nye beregninger for, hvor store flygtningeudgifterne ventes at blive i de kommende år.

Frem til 2020 vil befolkningstallet i Danmark vokse med 97.000 personer på grund af det øgede flygtningepres i verden, og det vil koste statskassen 6,4 milliarder kroner, hed det i prognosen.

Statsministeren erklærer sig enig med DF i, at flygtningesituationen har en betydning for skatteforhandlingerne.

- Jeg deler analysen så langt, at det er præcis på grund af flygtningesituationen, at jeg har sagt, at det her skal vi ikke gøre i foråret, siger han med henvisning til, at skattereformen til ærgrelse for Liberal Alliance er udskudt til efteråret.

- De udgifter, der knytter sig til de mange asylansøgere, de skaber en udfordring, som vi skal have bedre greb om, inden vi kan lave en plan, tilføjer Løkke.

Regeringens to andre støttepartier, Liberal Alliance og De Konservative, kræver begge skattelettelser.

Adspurgt hvem der skal levere flertallet til Løkkes valgløfte om skattelettelser, lyder statsministerens svar:

- Ja, det skal flertallet i folketingssalen. Og de drøftelser skal finde sted til august på baggrund af et udspil, som regeringen kommer med.

- Vi har et parlamentarisk grundlag af blå partier. Det er et naturligt sted at starte. Men jeg har da også en ambition om, at flere kan være med. Men det er svært at konkludere på forhandlinger, der slet ikke er gået i gang - på et grundlag, der slet ikke er fremlagt.

- Vi har lavet en køreplan, og den holder vi. Nu er der så nogle partier, der positionerer sig, og det er alt sammen fint nok. Vi tager det stille og roligt, og til august kommer der en plan.

/ritzau/