Løkke: Thorning må vælge blå eller rød

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) må vælge side:

Hun kan gå til Venstre og få en ansvarlig finanslov med lavere erhvervsskatter uden afgifter på fedt og sukker. Eller hun kan gå til Enhedslisten og forringe dagpengereformen.

Så klart trækker Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fronterne op, før Folketinget torsdag drøfter statsministerens åbningstale.

- Regeringen står med et klart, politisk valg: Den kan lave en aftale med Enhedslisten. Så kommer den rimeligvis til at rulle dagpengereformen tilbage. Eller den kan vælge Venstre. Vi har lagt et meget konkret, imødekommende forslag frem, siger han.

Venstre vil bruge fire milliarder kroner på en erhvervsskatte- og en grænsehandelspakke, som fjerner afgifter på fedt og sukker.

Forslaget kan ifølge Løkke finansieres, hvis regeringen fremrykker kontanthjælpsreformen, som ifølge lovkataloget først fremlægges til marts.

- Omdrejningspunktet er dén reform, regeringen selv har foreslået: Nemlig en kontanthjælpsreform. Vi bruger delvis det provenu og en række andre ting til at give dét, Danmark har brug for: En erhvervsskatte- og en grænsehandelspakke, siger han.

Lars Løkke Rasmussen lægger dermed op til en finanslovaftale med regeringen med kontanthjælpsreformen og erhvervsskattepakken som omdrejningspunkt. Men han lader også skinne igennem, at Venstre ikke har tænkt sig at afvige fra det udspil.

- Uden en erhvervsskattepakke og en forholden sig til grænsehandelsproblemet, som er ved at slå hele detailhandlen nord for grænsen ihjel, så er det rigtig, rigtig svært at se, at der skulle været noget perspektiv i at lave en finanslovaftale, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han efterlyser regeringens reaktion på Venstres udspil til en kontanthjælpsreform fra partiets sommergruppemøde.

- Indtil videre har regeringen forholdt sig i larmende tavshed til vor fremstrakte hånd, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dagens Gossip