Løkke til Pape: V og K er som søskende og brødre slås

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

Venstre og De Konservative er som brødre. De slås, ja. Men den man tugter, elsker man, minder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om i sin lykønskningstale til De Konservatives 100-års jubilæum.

- Jeg var en lille smule i tvivl, om jeg skulle sige noget, for det er ikke nogen let genre at fejre et andet parti end sit eget.

- Men det vil jeg nu alligevel gøre, indleder statsministeren under en reception på Christiansborg.

Og statsministeren bliver i metaforen om, at de to borgerlige partier er som søskende.

- Vi er ikke ens, men vi deler de samme borgerlige gener. Som brødre slås man. Hvem er storebror og lillebror? Men det er godt med lidt konkurrence, siger Løkke.

Med slet skjult henvisning til begge partiers vigende vælgeropbakning lufter han idéen om, at de slår sig sammen, "så vi igen kan komme over 20 procent i meningsmålingerne", tilføjer han med latter i salen til følge.

Man kan ikke nævne forholdet mellem Venstre og De Konservative uden at runde den afdøde socialdemokrat Svend Aukens udtalelse om, at forholdet mellem V og K er som et had-kærlighedsforhold uden kærlighed.

- Det er sjovt sagt. Men også sagt af en socialdemokrat, der hele livet har været plaget af De Radikale og derfor ikke helt kan forstå nuancerne i det had-kærlighedsforhold, vi andre har, siger Løkke.

- I bund og grund holder vi jo af hinanden, fortsætter han og henviser til et andet ordsprog:

- Man siger, at den, man elsker, tugter man. Og vi har aldrig tvivlet på hinandens kærlighed.

- Det har slået gnister engang imellem. I har gjort ting, der har gjort ondt helt ind i sjælen på os. Og sikkert også omvendt, siger Løkke.

Statsministeren udpeger "en lille forskel" på de to blå partier: Mens De Konservative går ind for at "forandre for at bevare", går Venstre med Løkkes ord ind for at "forandre for at forbedre".

- Det er jo jer selv, der har inviteret mig, indskyder Løkke efter latter fra de mange politikere i salen.

Og så tilbage til det, han indledte med: At fejre et andet parti end sit eget. For trods drillerierne understreger statsministeren, at De Konservative ikke er "tynget af alder":

- Formanden ser godt ud og er i sin bedste alder. De Konservative er et ungt parti, faktisk Folketingets yngste folketingsgruppe, siger Løkke og betegner sit eget parti og støttepartiet som "den borgerlige kerne" i Danmark de seneste 100 år.

- Vi har sammen flyttet vigtige politiske hegnspæle i et land, hvor socialdemokratismen nærmest var en indgroet vane.

/ritzau/