Løkke til topmøde: Migrationsløsning kan vende EU-skepsis

Skrevet af admin

29/06/2016

Mest læste i dag

EU-samarbejdet skal levere resultater i migrationskrisen meget hurtigere, end det har gjort indtil nu, hvis befolkningerne skal kunne se merværdien i det europæiske samarbejde.

Det siger Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag ved ankomsten til et uformelt topmøde i Bruxelles for de 27 EU-lande, der fortsætter samarbejdet i EU, efter folkeafstemningen i Storbritannien.

Resultater er vigtige for at komme den stigende EU-skepsis blandt den europæiske befolkning i møde, siger han.

- Der er ved at komme styr på det, men der er ikke tilstrækkeligt styr på det endnu. Det er en del af løsningen, at vi kan kontrollere de ydre grænser, og her skal vi levere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren er det altså ikke EU's indre grænser, der er problemet, men derimod de ydre.

- Det indre marked hviler på fri bevægelighed. Det er jeg sådan set tilhænger af og har aldrig sat spørgsmålstegn ved, siger statsministeren.

- Jeg oplever ikke, at nogen derhjemme har et problem med, at der kommer nogle og arbejder, når vi har brug for det.

- Udfordringen er derimod på hvilke vilkår, og hvilke rettigheder man har, når man bevæger sig rundt, siger han.

Derfor støttede den danske statsminister også den aftale om velfærdsydelser til EU-borgere, som Storbritannien forhandlede hjem under et topmøde i februar.

I aftalen lå blandt andet, at børnepenge, der udbetales til arbejdere fra andre EU-lande, kan baseres på niveauet for leveomkostninger og størrelsen på børnechecken i det land, hvor børnene bor.

Aftalen ville dog kun træde i kraft, hvis Storbritannien bliver i EU, men med udsigten til et britisk exit er aftalen taget af bordet.

Onsdagens møde er første gang, at de 27 stats- og regeringschefer fra EU's medlemslande mødes uden den britiske premierminister, David Cameron.

/ritzau/