Løkke tør ikke spå om Europol-aftale

Hvordan og hvorledes fremtiden ser ud for Danmarks forhold til politisamarbejdet Europol, er det ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke muligt at sige noget konkret om, dagen efter at vælgerne har sagt nej til at afskaffe det danske EU-retsforbehold.

Statsministeren ønsker ikke at give et bud på sandsynligheden for, at Danmark kan få den parallelaftale, som nej-partierne har talt for op til afstemningen torsdag.

- Det tør jeg simpelthen ikke sige noget om overhovedet, lyder det fra Løkke.

- Nu danner jeg mig et overblik frem til på mandag over, hvad det præcist er for retsakter, vi skal have forholdt os til, hvis dansk politi og danske myndigheder meningsfuldt skal deltage i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme, siger han.

Regeringen har fredag morgen drøftet situationen, efter at 53,1 procent af vælgerne har stemt nej til et forslag om at omdanne retsforbeholdet til den tilvalgsordning, som et flertal på Christiansborg havde ønsket.

Mandag skal Løkke så mødes med lederne af Folketingets øvrige partier for at nå frem til en forståelse af, hvordan vælgernes nej skal tolkes.

Løkkes umiddelbare vurdering er, at der trods afstemningens udfald er opbakning til, at Danmark fortsætter i Europol.

- Jeg kan se og høre fra danskerne, at hvis bare vi havde spurgt om Europol, så havde de sagt ja, men at danskerne var bange for, at et ja ville være en glidebane.

- Nu snakker jeg med partierne, og så tager jeg til Bruxelles. Udfordringen er, at havde vi stemt ja, kunne vi selv afgøre det. Nu har vi stemt nej, og så er vi beroende på, hvad de andre mener, det vil sige EU-Kommissionen, landende og Parlamentet.

Fredag mødes statsministeren med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk. Først efter det møde regner Løkke med at have en pejling af de videre muligheder for Danmark.

/ritzau/

Dagens Gossip