Løkke: Tyrkiet-aftale ophæver ikke dansk grænsekontrol

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Selv hvis EU formår at blive enig med Tyrkiet om en aftale ved topmødet, der starter torsdag i Bruxelles, bliver Danmarks midlertidige grænsekontrol ikke ophævet, siger statsministeren onsdag.

Parterne blev for nylig enige om, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de belastede græske øer.

- Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at man kan lave en aftale med Tyrkiet torsdag og fredag, og så er der fuldstændig styr på det. Vi skal ikke nære nogen illusioner. Lykkes det at ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel, vil der opstå nye ruter.

- Det langsigtede perspektiv er et Europa, hvor man kan bevæge sig frit. Men det hviler på forudsætninger om, at der er fuld kontrol med de ydre grænser, siger Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde i Folketingets Europaudvalg.

Danmark oplever for tiden det laveste antal asylansøgere, siden der 4. januar blev indført og siden forlænget midlertidig grænsekontrol med stikprøver ved den dansk-tyske grænse.

- Lige nu glæder jeg mig over, at antallet af folk, der søger asyl i Danmark, er meget lavt. Det er ingen garanti for, at det forbliver sådan, siger han.

Alle Tyrkiets omkostninger ved at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland skal betales af EU og derved medlemslandene.

- Det er under alle omstændigheder i vores interesse.

- Vi bruger en meget, meget stor del af vores udviklingsbistand i Danmark på asylcentre og andet. Og det er langt, langt, langt bedre, hvis vi kunne undgå at få asylansøgere til Danmark og så bruge udviklingsbistand i Tyrkiet i stedet for, siger Lars Løkke Rasmussen.

For hver syrer, Tyrkiet tager imod fra de græske øer, skal EU-landene tage imod en anden syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet.

Til gengæld vil Tyrkiet have flere penge af EU og tyrkernes mulighed for at droppe visum i EU fremrykkes. Samtidig vil Tyrkiet have genoptaget forhandlingerne med EU med henblik på at blive optaget ved at åbne flere såkaldte kapitler.

- Det er i Europas og Danmarks interesse at få åbnet de kapitler, der handler om retsstaten.

- Altså, at få skabt et mødelokale, hvor man helt åbent - og fordi Tyrkiet selv har inviteret sig ind - kan diskutere, hvordan det egentlig er med pressefrihed i Tyrkiet. For der skal leveres på indholdssiden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren rejser til Bruxelles med en skarp kritik af Tyrkiet, da et samlet Folketing onsdag vedtog et såkaldt forslag til vedtagelse, hvor partierne kritiserer den politiske udvikling i Tyrkiet.

Vedtagelsen kommer efter en række menneskerettighedsproblemer i Tyrkiet.

/ritzau/