Løkke varsler opgør med had-prædikanter og Syrien-krigere

Had-prædikanter skal ikke have ret til indrejse i Danmark. Og et flertal i Folketinget skal indføre et forbud mod at rejse til krigsramte områder som Syrien og Irak.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, som i Folketingets spørgetime tirsdag markant skærper Socialdemokraternes politik over for radikalisering.

- Vi skal forhindre flere herboende unge i at rejse til Syrien og Irak for at blive Syrien-kriger eller på anden måde bidrage til uhyrlighederne, siger Mette Frederiksen.

Hun har også et forslag med om, at kursen skal skærpes markant mod såkaldte hadprædikanter, så de ikke længere får lov til at rejse ind i Danmark.

- Vi bliver nødt til at have meget mere fokus på tilstedeværelsen af hadprædikanter i vores samfund.

- Ekstreme, formørkede kræfter, som ofte kommer fra andre lande og bruger prædikestolen til at formidle budskaber imod vores demokrati, som radikaliserer vores unge og skaber dybe skel i vores samfund, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen foreslår konkret, at hvis en prædikant har talt hadefuldt i eksempelvis London, så skal vedkommende ikke have lov til at rejse til Danmark og tale i Grimhøj Moskeen i Aarhus.

Og hun har opbakning fra landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som også varsler en skærpet kurs efter angrebene i Paris.

- Det er jeg 100 som i 100 procent enig i, lød svaret fra Lars Løkke Rasmussen på spørgsmålet om, hvorvidt han var klar til en skærpet kurs over for hadprædikanter.

- Det er ubegribeligt, at folk vælger Danmark for at bruge ytringsfriheden med den ambition at få indført et kalifat, som gør at de rettigheder, de prædiker deres ondskab på, vil ophøre med at eksistere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han forsikrer i spørgetimen Mette Frederiksen om, at regeringen er klar til at "gå så langt man kan inden for grundloven" for at få et opgør med hadefulde prædikanter.

Også når det gælder et forbud om at forhindre herboende unge i at rejse til Syrien, er der tilsyneladende enighed:

- Før valget havde Venstre et forslag om netop at indføre et indrejseforbud, så man strafferetligt kan forfølge folk. Det kneb med opbakningen på daværende tidspunkt. Jeg noterer mig med glæde, at den er der nu. Det giver et rum for, at vi kan tage nogle reelle initiativer, som har effekt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, erklærede sig tilfreds med, at Socialdemokraterne har skiftet holdning. Dermed tegner der sig på forhånd et flertal for de to forslag, hvis regeringen vælger at fremsætte dem.

/ritzau/

Dagens Gossip