Løkke: Vi kan ikke bare sende flygtninge til Sverige

Skrevet af admin

07/09/2015

Mest læste i dag

De cirka 400 personer, der er kommet til Danmark det seneste døgn, skal registreres her i landet, selvom de hellere vil til Sverige, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En række af de flygtninge, der er kommet til over blandt andet Rødby, giver ellers klart udtryk for, at de ikke ønsker at søge asyl i Danmark, blandt andet fordi de regner med, at det vil være svært at få deres familier hertil.

- Vores oplysninger er lige nu, at cirka 400 er ankommet inden for de sidste 24 timer, men det udvikler sig time for time, siger statsministeren på et pressemøde mandag.

Men Danmark kan ikke bare lade flygtningene smutte videre over grænsen, fastslår Lars Løkke Rasmussen.

- Her kan vi ikke se bort fra vores forpligtelser. Vi kan ikke bare sende dem til Sverige uden svensk samtykke, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren fortæller, at han har talt med Tysklands kansler, Angela Merkel, i weekenden, efter at Tyskland tillod tusindvis af asylansøgere at rejse ind i landet.

Her gav Løkke udtryk for, at Danmark var klar til at tage 100 af de asylansøgere "som en politisk gestus" og for at lægge et politisk pres på de lande, der efter Lars Løkkes mening tager for få flygtninge.

- Det er for længst overhalet af virkeligheden, konstaterer statsministeren om det faktum, at han nåede at tilbyde at tage 100 asylansøgere i weekenden, men nu har fået omkring 400 ind over grænsen.

Han ser det som et tegn på, hvor hurtigt situationen udvikler sig. Og statsministeren slår fast, at han mener, at der er behov for en fælles europæisk løsning.

- Det er i sagens natur ikke et problem, Danmark kan løse alene. Vi er nødt til at finde en fælles europæisk løsning på et fælles problem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvad den løsning skal bestå i, og hvilken rolle Danmark skal spille, kommer Lars Løkke Rasmussen dog ikke ind på.

På mandag om en uge mødes EU's indenrigs- og integrationsministre for at drøfte et forslag fra EU-Kommissionen om blandt andet kontrol af EU's ydre grænser og hurtigere asylbehandling.

/ritzau/