Løkke vil danne smalleste regering i 40 år

Skrevet af admin

27/06/2015

Mest læste i dag

Lars Løkke Rasmussen vil forsøge at danne en ren V-regering med 34 mandater. Det fastslår han efter et møde med de øvrige partier i blå blok fredag aften.

- Det er min vurdering efter mødet i aften, at det vil være muligt at danne en ren Venstre-regering under min ledelse, og som vil nyde opbakning i Folketinget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Med udgangspunkt i de ønsker, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er kommet med til den nye et-partiregering vil han fredag aften og lørdag formiddag færdiggøre regeringsgrundlaget.

- Så forventer jeg, at jeg lørdag eftermiddag vil kunne orientere dronningen om, at det er muligt at danne en sådan regering. Og hvis dronningen vurderer det samme som jeg, så forventer jeg, at jeg kan præsenterer regeringen for dronningen på søndag, siger Løkke.

Han vil endnu ikke løfte sløret for, hvilken politik den kommende V-regering vil føre.

- Jeg er meget bevidst om, at en ren Venstre-regering ikke bare er en mindretalsregering, men en lille mindretalsregering, som er nødt til at være ekstrem lydhør over for, hvad andre partier mener. Derfor har jeg ikke noget færdigt regeringsgrundlag, siger Løkke.

På forhånd har mange iagttagere regnet med, at Løkke som sit førstevalg ville have Dansk Folkeparti med i regering. Det vil skabe langt mere stabilitet for den nye regering, hvis blå bloks største parti var med i regeringen.

- Jeg er slet ikke skuffet over, at Dansk Folkeparti ikke går med i regering. Det er jeg fuld af forståelse overfor. Dansk Folkeparti har haft et meget flot valg, og jeg har forståelse for, at hvis de skal med i regering, så skal de være sikre på, at de ting, de har lovet vælgerne, skal være indfriet, siger Løkke.

Han fremhæver, at Venstre og Dansk Folkeparti blandt andet var uenige om grænsekontrollen.

- Jeg vurderer ikke, at det vil være muligt at lave en grænsekontrol, hvor Dansk Folkeparti er tilfreds, og som samtidig er i fuld overensstemmelse med vores EU-retlige forpligtelser, siger Løkke.

Også spørgsmålet om væksten i det offentlige forbrug har skilt parterne. Mens Dansk Folkeparti har ønsket flere penge til velfærd har Løkke kæmpet for nulvækst i det offentlige forbrug.

Lars Løkke Rasmussen er klar over, at han allerede i efterårets finanslovforhandlinger vil blive mødt med de samme krav fra Dansk Folkeparti:

- Denne regering skal samarbejde, og den skal lytte til især sit parlamentariske grundlag, men også andre partier i Folketinget. Det er nok, hvad jeg kan sige om det for nærværende, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hans regering bliver den smalleste siden Poul Hartlings efter jordskredsvalget i 1973.

Dengang havde Poul Hartling 22 mandater bag sin V-regering, som holdt i 14 måneder, inden Socialdemokraternes Anker Jørgensen igen blev statsminister.

Spørgsmål: Bliver det en skrøbelig regering?

- Det mener jeg bestemt ikke. Men det er meget lettere at se, når regeringen er dannet. Det er ikke sket endnu. Og der er ikke fremlagt et regeringsgrundlag.

- Jeg har tillid til, at jeg kan færdiggøre det arbejde, så en ny regering kan fremstilles for dronningen søndag formiddag, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/