Løkke vil droppe et af to registre over ministres økonomiske interesser

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) "finder det uhensigtsmæssigt", at Folketinget registrerer og offentliggør ministres økonomiske interesser og hverv på sin hjemmeside.

Det skriver Lars Løkke i et brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Årsagen er, at Venstre-regeringens 17 ministre i forvejen har pligt til at redegøre for deres hverv og interesser ved siden af ministergerningen, hvilket siden 2005 er sket via Statsministeriets hjemmeside.

Men da næsten samtlige ministre også er medlemmer af Folketinget, skal de økonomiske interesser også fremgå af Folketingets hjemmeside, og det ønsker regeringen ikke, skriver statsministeren.

- Jeg finder det uhensigtsmæssigt, at både Folketinget og Statsministeriet foretager registreringer over ministrenes økonomiske interesser mv., skriver Lars Løkke Rasmussen.

Argumentet er, at registrene ikke er helt synkrone, når det kommer til de oplysninger der offentliggøres, og derfor kan ellers ens forhold tage sig forskelligt ud, anfører statsministeren og fortsætter:

- Regeringen har på denne baggrund besluttet, at ministrene ikke lader sig registrere i Folketingets hvervregister.

Men Løkkes anmodning om, at Folketinget - for ministrenes vedkommende - blot henviser til Statsministeriets register, er dog ikke gledet helt glat forbi Pia Kjærsgaards formandskontor.

I stedet understreges det på Folketingets hjemmeside - hvor hvervregistret mandag er blevet lagt ud - at ministrene "ikke har indsendt oplysninger i henhold til reglerne".

Til gengæld understreger Pia Kjærsgaard, at Løkkes ønske om et enkelt register snarest vil blive taget op i Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

I Statsministeriets register skal ministrene blandt andet opgive de økonomiske interesser, de har i forskellige selskaber. I hvert fald hvis værdierne i et selskab overstiger 50.000 kroner.

En gennemgang viser, at ministerholdet samlet set har økonomiske interesser i selskaber - primært via aktier og investeringer - for omkring 8,7 millioner kroner.

Novo Nordisk er ministerholdets mest populære virksomhed, når det kommer til aktieinvesteringer. Her har de 17 ministre samlet set aktier for 869.000 kroner, efterfulgt af A.P. Møller-Mærsk med næsten 700.000 kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip