Løkke vil finde den laveste fællesnævner for Europol

Nej-partierne presser på for at få lov til at sætte fingeraftryk på den danske EU-politik. Men mandagens møder på Marienborg handler ifølge værten, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), først og fremmest om Europol.

- Formålet er at finde ud af, hvordan de enkelte partier ser på det og få den laveste fællesnævner ud af det. Jeg skal have en fornemmelse af, hvordan de enkelte partier ser på det, så kan jeg få tilrettelagt en køreplan, siger Løkke forud for møderne.

Målet er at finde ud af, hvad der skal gøres, efter at danskerne torsdag stemte nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. I spidsen for en mindretalsregering erkender Løkke, at han ikke kan udstikke kursen på egen hånd.

- Derfor er den rigtige måde at håndtere det her nej på at sætte mig i spidsen for en proces, hvor vi skal finde ud af, hvad laveste fællesnævner er. Hvad kan binde flest mulige partier sammen.

Nej-partierne Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kræver nu at få indflydelse på den danske EU-linje. Et krav, som regeringens sidste støtteparti, ja-partiet De Konservative, godt kan se fornuften i. Men hvad mener statsministeren om det?

- Danmark er i en alvorlig og akut situation, hvor vi om godt et års tid glider ud af Europol, medmindre vi håndterer det, siger Løkke og fortsætter:

- Så kan jeg godt se, at der også er en anden diskussion, og den er også interessant - og jeg afviser den ikke, men den har ikke det akutte skær over sig.

I regeringsgrundlaget hedder det, at Danmark skal være en del af kernen i EU. På spørgsmålet om, hvorvidt den formulering skal laves om efter folkeafstemningen, svarer statsministeren:

- Det er jo stadig Venstres position. Men det er ikke danskernes. Og derfor er den her diskussion en lille smule teoretisk al den stund, at danskerne jo har stemt. Og de har sagt, at de ikke vil lave det danske retsforbehold om til en tilvalgsordning.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at han ikke går efter at lande en aftale om Europol i denne uge.

- Det er ikke sådan, at jeg kan tage til Bruxelles og knipse en løsning på plads. Det er helt urealistisk. Jeg går efter at få en fornemmelse af, hvor partierne er henne, inden jeg taler med Rådet og EU-Kommissionen om en køreplan, der forhåbentlig kan betyde, at Danmark kan blive i Europol, siger han.

Løkke rejser til Bruxelles fredag for at finde ud af en proces for fortsat dansk deltagelse i politisamarbejdet i Europol.

/ritzau

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip