Løkke vil finde penge til velfærd på udlændingeområdet

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen nedtoner forskellen mellem, hvor mange penge rød og blå blok vil bruge på velfærd i den kommende valgperiode.

Udmeldingen kommer, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag fremlagde regeringens bud på, hvordan man vil fordele 39 milliarder kroner over de kommende fire år til sundhed, ældre og terrorberedskab.

Pengene stammer blandt andet fra regeringens plan om at lade det offentlige forbrug stige med 0,6 procent om året. Det giver ekstra penge til velfærd i forhold til Venstre, der går til valg på nulvækst.

Løkke nedtoner dog forskellen mellem rød og blå blok:

- Vi har fuldstændig de samme penge til rådighed. Når regeringen overhovedet har en 2020-plan, der hænger sammen, så er det fordi, vi sammen har truffet nogle beslutninger i denne valgperiode, der har trukket Danmark den rigtige vej, siger Løkke.

Spørgsmål: Men Helle Thorning-Schmidt vil bruge 39 milliarder kroner ekstra, fordi hun vil lade det offentlige forbrug stige med 0,6 procent om året. Det vil du ikke?

- Nej, for jeg vil hellere prioritere om. Det er vigtigt at sige, at vi har de samme penge til rådighed. Vi synes så, at folk med mindre indkomst skal have noget mere velfærd i form af skattelettelser.

- Og så er der dele af den offentlige sektor, vi også vil prioritere. Det kræver så, at man har modet til at skære ned nogle steder, siger Løkke.

Han vil frigøre et milliardbeløb ved at skære i udviklingsbistanden og rulle regeringens "lempelser på udlændingeområdet" tilbage. Pengene skal gå til at forbedre sundhedsvæsnet og til målrettede skattelettelser til de mindste indkomster:

- Vores udgangspunkt er, at den offentlige sektor ikke skal vokse. Men vi skal heller ikke hælde beton ud over den. De penge, der kan frigøres andre steder fra, kan gå til at forbedre eksempelvis kræftbehandlingen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Men det giver ikke i nærheden af 39 milliarder kroner. Hvorfor ikke lægge en samlet plan frem for, hvordan I vil finansiere sundhed, politi og andre steder, hvor I vil bruge flere penge?

- Det gør vi hvert år, når vi fremlægger finanslovforslag. Vi fremlagde et forslag for 2015, der viser, at vi vil bruge én milliard kroner på sundhedsområdet, og vi afsatte en kvart milliard til mere synligt politi. Det kræver, at man er parat til at omprioritere.

- Danskerne har holdt hårdt for i krisen. Nu synes vi, det er i orden, at man omprioriterer udviklingsbistanden og skærer den til, så der bliver frigjort et milliardbeløb, der eksempelvis kunne gå til sundhedsområdet, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Dagens Gossip