Løkke vil have lynafstemning om EU-forbehold

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ønsker så hurtigt som muligt at gøre op med de to danske EU-forbehold på rets- og forsvarsområdet. Det skriver Politiken.

I en EU-tale i Norge mandag vil Lars Løkke Rasmussen præsentere kravet om en snarlig folkeafstemning. Et krav, han personligt overbragte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag.

- Tiden er kommet, hvor vi er nødt til at tage et opgør med de forbehold. De negative effekter af især retsforbeholdet er så påtrængende, at det vil være uansvarligt at blive ved med at skubbe det foran sig, slår Løkke fast over for Politiken.

- Forudsætningen er, at man har bred opbakning på Christiansborg, og det er så den, jeg tilbyder nu.

Helt konkret foreslår han, at dobbeltafstemningen foretages sammen med den ventede afstemning om den europæiske patentdomstol. Og ifølge Løkke meget gerne i forbindelse med forårets valg til EU-Parlamentet.

Løkke gør samtidig en konkret aftale om forbeholdene til et krav i de igangværende forhandlinger om et nationalt kompromis om EU-politikken.

- Når et bredt flertal ønsker forbeholdene væk, vil det være rigtigt, at man lukker Europaaftalen med et håndslag på, at vi tager en afstemning - og at vi tager den nu, siger partilederen til Politiken.

Han oplyser, at han dog ikke vil røre ved euroforbeholdet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviste til europaminister Nick Hækkerup (S).

Det er Hækkerups opgave at sikre enighed blandt ja-partierne om den europapolitiske aftale, hvor knasten hidtil har været spørgsmålet om såkaldt velfærdsturisme. Det er dog ikke lykkes Politiken at få en kommentar fra europaministeren.

Til gengæld er der også opbakning til Løkkes nye signal fra de radikale.

- Det er enormt positivt, at Løkke melder sig på banen. Der er ingen, der som Det Radikale Venstre har en interesse i at få de forbehold afskaffet. Det er ekstremt vigtigt for Danmark, siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen (R) til Politiken og fortsætter:

- Det er op til statsministeren at tage stilling til det rigtige tidspunkt. Men vi er interesseret. Løkke taler ind i en åben ladeport.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip