Løkke vil indkalde til forhandlinger efter tillidskrise

Skrevet af admin

24/02/2016

Dagens topnyheder

Blå blok står i en "skæbnestund" med en ordentlig "gordisk knude". Den slags kan man hugge over eller forsøge at løsne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hælder med egne ord mest til det sidste.

At hugge knuden over ved at fyre miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) eller udskrive nyvalg er nemlig ikke attraktive løsninger på den krise, blå blok er havnet i, konkluderer Lars Løkke Rasmussen.

På et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal rækker han derfor hånden ud til De Konservative og indkalder til nye forhandlinger med de tre blå støttepartier onsdag klokken 16.

- Det handler om mere end landbrugspakken: Det handler om, hvorvidt det borgerlige projekt er levedygtigt, siger Løkke med henvisning til, at De Konservative har udtrykt mistillid til Eva Kjer Hansen efter kritik af beregningerne bag landbrugspakken.

- Så må man spørge sig selv: Har den mistillid virkelig en sådan karakter, at den ikke kan overvindes, og det borgerlige samarbejde kører fast? For det er der, vi er, i mine øjne, siger Løkke.

- Jeg vil så stærkt, som jeg kan, appellere til de borgerlige partier om at tage imod denne invitation om at forsøge at klinke skårene.

Dermed vælger han at forsøge at lirke den gordiske knude op for at finde en løsning på krisen i blå blok, som for alvor tog fart, da De Konservative tirsdag udtrykte mistillid til Eva Kjer Hansen, og Løkke efterfølgende indkaldte blå blok til møde i Statsministeriet.

- Jeg har brugt tiden på at orientere mig grundigere i selve sagen og forstå, om der er givet urigtige oplysninger til Folketinget. Det har jeg meget svært ved at se skulle være tilfældet, siger Løkke, der understreger, at han har tillid til Eva Kjer.

- Hun er en dygtig og hårdtarbejdende minister, der loyalt har knoklet for at gennemføre den politik, de blå partier samlet gik til valg på.

Løkke kalder samtidig De Konservatives beslutning om at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen for "svær at forstå". Han fik "ingen signaler" om, at støttepartiet var ved at vælte miljøministeren.

- Vi kan ikke have et tillidsfuldt samarbejde, hvor man uden varsel pludselig trækker taburetten væk under en minister.

/ritzau/