Løkke vil undgå kaos: Asylregler strammes fire steder

Vi skal passe på vores land. Vi skal undgå kaotiske scener i Danmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgte en dyster tone, da han onsdag beskrev udviklingen i flygtninge- og migrantsituationen i Danmark og Europa.

- Der kommer alt for mange migranter til Europa. Det presser Europa, og det presser Danmark. Og presset stiger dag for dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dermed var tonen slået an på et pressemøde, som varsler "et kraftigt skridt" i retning af at stramme op.

Statsministeren henviser til, at de seneste års udvikling med færre asylansøgere i vintermånederne er ophævet:

- Nu sker der det modsatte. Tallet vokser kraftigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til, at der i oktober kom 3600 asylansøgere. Og alene i sidste uge registrerede de danske myndigheder 1100 ansøgere.

- Det er en ny situation, der må handles på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Situationen udvikler sig ifølge den danske statsminister så alvorligt, at det hidtidige "bolværk" i form af stramme regler for ydelser, ophold og familiesammenføring ikke er nok.

Derfor vil Lars Løkke Rasmussen gennemføre fire nye asylstramninger, der skal bremse tilstrømningen til Danmark. Fredag skal partilederne mødes om pakken.

Detaljerne i pakken vil først blive offentliggjort fredag, hvor partilederne for Folketingets partier bliver kaldt til møde i Statsministeriet.

Løkke omtalte dog flere af stramningerne i overskriftsform.

Blandt andet skal varigheden af opholdstilladelser til flygtninge forkortes, regler for familiesammenføring skal strammes yderligere for flygtninge med midlertidig beskyttelse, og ydelser til asylansøgere skal nedsættes yderligere.

I forvejen er regeringen i gang med at forhandle disse tiltag med de øvrige partier i blå blok. Det foregår hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men de stramninger er ikke nok, siger Løkke.

Han varsler også, at indsatsen for at hjemsende afviste asylansøgere og andre udlændinge uden lovligt ophold skal styrkes.

Derudover skal kapaciteten for at indkvartere de mennesker, der søger asyl, tilpasses på en måde, så Danmark kan håndtere det økonomisk og praktisk. Og så det mindst muligt belaster kommunernes mulighed for at integrere dem, der får asyl.

Det kan ses som en klar imødekommelse til de kommuner, der klager over, at det er svært at finde boliger til mange asylansøgere, der i dag har krav på at få en bolig.

Derudover skal myndighederne have de redskaber, der skal til, for at håndtere en situation med illegale udlændinge i Danmark, så Danmark ifølge statsministeren kan undgå de kaotiske tilstande, som har ramt andre EU-lande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip