Løkkegaard: Der skal være en ny oplysningstid i Europa

Skrevet af admin

01/03/2014

Mest læste i dag

Der er behov for at sætte ord på, hvad det vil sige at være europæer, og hvad kulturen og videnskaben kan bidrage med.

Derfor er chartret "den nye europæiske fortælling" nødvendigt, lyder det fra Venstres næstformand i Europa-Parlamentets Kulturudvalg, Morten Løkkegaard, som har været initiativtager bag projektet.

- I dag er det sådan, at politikere, bureaukratere og økonomer definerer, hvad Europa er for noget gennem EU. Det er ikke nok. Hvis europæerne skal føle, at de også er europæere, så skal kulturen fortælles i bredeste forstand, siger Morten Løkkegaard.

Det er håbet, at chartret vil blive medinddraget i de politiske processer og skabe et debatoplæg for borgerne. Men dermed ikke sagt, at chartret er sandheden om, hvad folk skal mene, påpeger europaparlamentarikeren.

- Det er i stedet et udgangspunkt for diskussion og et bud på, at kulturen har mere at skulle have sagt, og så kan den diskussion køre videre derfra. Så det er ikke slutningen på noget - det er starten på noget, fastslår han.

For at projektet skal lykkes, er det ifølge Morten Løkkegaard nødvendigt, at borgerne inddrages, fordi det er dem, det handler om.

- Den fase, der nu kommer med det formulerede charter, er, at borgerne skal i gang med at diskutere det, siger han.

Chartret, der lørdag er blevet modtaget af den tyske forbundskansler Angela Merkel i Berlin, kommer også til at afhænge af politisk opbakning.

Derfor glæder det Morten Løkkegaard, at både den tyske førstekvinde og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, var tilstede ved overrækkelsen.

- Det er først, når de tunge drenge og piger er med, at der sker noget politisk, og derfor er det utrolig interessant at både Barroso og Merkel er med, fastslår han og fortsætter:

- Når budskabet er, at kultur og videnskab i bredeste forstand skal have mere at sige i forhold til Europas fremtid og politiske beslutninger, så må det her også konkret betyde noget på et eller andet tidspunkt.

Morten Løkkegaard påpeger, at chartret "kan være et ganske fint udgangspunkt for en debat med en lidt provokerende melding om, at vi skal have en ny oplysningstid."

/ritzau/