Løkkes klimafond gav direktør toplønnet job efter fadæse

Selv om generaldirektør Richard Samans sidste år trak sig fra sin post helt frivilligt, fortsatte klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) med at betale ham løn flere måneder efter fratrædelsen, skriver Information.

Udbetalingerne skyldtes, at Samans efter sin exit blev tilknyttet som rådgiver i en periode på tre måneder på trods af beskyldninger om, at han havde "misinformeret" GGGI's bestyrelse, skriver avisen.

GGGI har ikke ønsket at oplyse, hvad Samans fik i løn som rådgiver, men ifølge Informations oplysninger fik han det samme som i sin tid som generaldirektør.

Af en rapport fra den koreanske rigsrevision fremgår det, at Samans løn som generaldirektør var på 2,1 millioner kroner årligt. Tre måneders løn svarer altså til omkring 500.000 kroner.

Det fremgår ikke, hvad GGGI-formand Lars Løkke Rasmussens (V) rolle var i beslutningen om at tilknytte Samans som rådgiver. Men han oplyser selv, at han blev enig med GGGI's transitionsudvalg om ordningen.

Det udvalg er Lars Løkke Rasmussen formand for, skriver Information.

Som generaldirektør var Richard Samans ansvarlig for organisationen i en periode, hvor den fik kritik af den koreanske rigsrevision for forvaltningen af bistandsmidler.

Blandt andet fik Samans personligt udbetalt det højest mulige tillæg for 44 dages hotelophold uden at fremvise dokumentation for udgifterne, og derudover fik han 130.000 kroner for meget i uddannelsestilskud til sine to børn.

Men amerikaneren kom først for alvor i problemer på et bestyrelsesmøde i januar 2013.

Ifølge det danske Udenrigsministeriums mødereferat, som Information har fået aktindsigt i, var der "udbredt kritik" fra "alle" bestyrelsesmedlemmerne, fordi Samans forslag til et budget ikke var tilstrækkelig gennemsigtigt, skriver avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip