Løkkes opsang til elever: I er for afslappede

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og SF's formand, Annette Vilhelmsen, i deres taler ved Folkemødet langede ud efter oppositionen og især Venstre, benyttede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen sin taletid lørdag til at revse danskernes magelighed.

Med udgangspunkt i tv-programmet "9.z mod Kina", hvor en dansk skoleklasse fik stryg af sin kinesiske konkurrent i en konkurrence på kundskaber, langede han ud efter danskernes lidt for slappe indstilling til det at lære og blive klogere.

- De danske elever - tjo, jo, bum, bum. De er mere afslappede. Nogle er endda måske ligeglade. Med lektier og viden. For det hele går jo nok, og hvis alt andet svigter, kan man være sikker på at blive samlet op af fællesskabet, lyder det i opsangen fra Løkke.

Det kan godt være, at der lige indgået en ny bred aftale om en reform af folkeskolen. Men den kan bare ikke stå alene, lyder det.

Løkke mener, at iveren efter at gøre sig gældende ikke kun skal være et kinesisk varemærke, men et dansk. For ellers ryger Danmark bagud i konkurrencen mod udlandet, der vil mere fremad end danskerne.

- Det kræver en grundlæggende anderledes forståelse af, hvad vi kan og skal kræve af os selv. Det kræver med andre ord en ændret mentalitet, siger han.

Viden skal værdsættes, lyder opfordringen. Og han kalder de børn, der kommer i skole med lektierne lavet, de rigtige bøger i tasken og lyst til at lære, for "helte i miniature".

Løkke har fundet inspiration i sangskriveren Raske Penges sang "Intelligent", der ifølge Venstre-formanden handler om at gå gennem skolesystemet, "når brillerne er lidt for store, håret lidt for kæmmet og tøjet lidt for umoderne".

- Det interessante er, at Raske Penge har begået en tekst, som på mange måder tør bryde et dansk tabu om at hylde de kloge og dygtige.

- Helt ubekvemt at have så kæmpestort talent. Det er jo iagttagelsen hos Raske Penge. Og det skal vi tage alvorligt. Vi skal turde være stolte af vores dygtige elever. De skal udfordres og anerkendes, siger den tidligere statsminister i Allinge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip