Løkkes tal om Danmarks asylandel er upræcist

Skrevet af admin

09/06/2015

Dagens topnyheder

Hvor mange flygtninge tager Danmark egentlig i forhold til andre EU-lande?

Det spørgsmål blev et omdrejningspunkt, da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, tirsdag fremlagde sit partis asyludspil, som skal bremse tilstrømningen til Danmark.

På pressemødet blev der spurgt til, om Danmark er nummer fem på EU's liste over asylansøgere i forhold til indbyggertallet, som Løkke siger. Eller om de seneste tal i virkeligheden ikke viser, at Danmark er nummer 10 på EU-listen?

Et andet centralt udsagn fra Lars Løkke Rasmussen på pressemødet lød:

- Hvis man går tallet efter, så tror jeg, at Danmark tager lige så mange flygtninge samlet set, som de 15 europæiske lande, EU-lande, der tager færrest.

Det udsagn er dog ikke helt præcist.

Løkke tager forbehold for, at han ikke er sikker på tallet. Det er også lidt uklart, om han mener europæiske lande eller EU-lande. Han siger dog "EU-lande" til sidst - og i det tilfælde er tallet ikke korrekt.

De 15 EU-lande, der modtog færrest asylansøgere i 2014 modtog tilsammen 20.195 personer, mens Danmark modtog 14.710. Det viser tal fra Eurostat, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har opgjort.

Ser man på første kvartal af 2015, hvor regeringens asylstramning trådte i kraft, er Danmark faktisk selv blandt de 15 EU-lande, der modtog færrest asylansøgere.

Samtidig modtog de 14 EU-lande under Danmark mere end dobbelt så mange asylansøgere som Danmark. Så også for den periode er det forkert, at 15 EU-lande har taget det samme antal som Danmark.

De danske asyltal er dog selv i 2015 høje i forhold til andre EU-lande.

Eksempelvis modtog Danmark i januar, februar og marts i år i alt 1550 asylansøgere. I samme periode modtog Portugal kun 180, selvom landets befolkning er næsten dobbelt så stor som Danmarks.

Hvis Lars Løkke Rasmussen i stedet for "EU-lande" mente "europæiske lande", så holder hans udsagn til gengæld, hvis man alene ser på 2014. Har er der faktisk 15 europæiske lande, som tilsammen "slipper med" at tage ligeså mange flygtninge som Danmark alene.

De inkluderer dog også meget små lande som Liechtenstein og Island.

Men kigger man kun på tallet for første kvartal af 2015, hvor regeringens asylstramning trådte i kraft, holder udsagnet ikke længere.

Her er der ikke 15 "europæiske lande", der tilsammen tager mindre end eller det samme som Danmark.

/ritzau/