Løsladt gidsel: Pirater glade for Ekstra Bladets kampagne

Ifølge kaptajn Eddy Lopez, der blev holdt som gidsel af somaliske pirater i 838 dage, blev piraterne svært tilfredse, da Ekstra Bladets kampagne for at få søfolkene sat fri blev sat i gang.

For piraterne regnede med, at det ville betyde flere penge i løsesum, fortæller Eddy Lopez i byretten i København. Her kører erstatningssagen, hvor de to løsladte gidsler, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, kræver en million kroner i erstatning fra Ekstra Bladet.

- En af piraterne sagde, at nu sker der noget i Danmark. Nu går de i demonstration. Måske laver de en national indsamling, siger Eddy Lopez.

Piraten viste ham et billede på sin mobiltelefon fra Danmark med et billede af et banner, som Ekstra Bladet havde sat op på Rådhuspladsen med overskriften "Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia".

Forinden havde Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez ellers fået at vide af piratlederen Fadhi, at de ville blive frigivet i løbet af juli 2012.

Men løsladelsen blev udskudt, efter at Ekstra Bladets kampagne blev skudt i gang 1. juli 2012, mener Eddy Lopez.

De danske søfolk kræver erstatning, fordi de mener, at Ekstra Bladet har forlænget deres tid i fangenskab med omtalen. Piraterne kunne kræve en større løsesum grundet mediedækningen, og desuden føler søfolkene sig krænket af dækningen.

Eddy Lopez talte flere gange med Ekstra Bladets journalister under gidseltagningen, men kun fordi han blev truet på livet af piraterne, siger han i byretten.

Det skete blandt andet to gange i løbet af 2011. Eddy Lopez blev instrueret af piraterne i, hvad han skal sige til journalisterne.

- Vi skulle sige, at vi var i dårlig stand, at vi ikke fik noget mad, at vi kun fik kamelmælk. Jeg skulle bede den danske regering om hjælp, siger Eddy Lopez.

- Det havde jeg ikke lyst til. For det første ville jeg ikke have, at de tog billeder. Jeg ville ikke have, at min familie skulle se mig sådan. Jeg ville helst sige til min kone og min mor, at jeg havde det godt, og at de ikke skulle bekymre sig, siger Eddy Lopez.

De danske søfolk blev frigivet 30. april 2013 for en løsesum på knap 40 millioner kroner.

Chefredaktør Poul Madsen og Ekstra Bladet vil frifindes. Her mener man, at dækningen har medvirket til, at de to søfolk er blevet løsladt. Torsdag er det blandt andre Poul Madsens tur til at afgive forklaring i sagen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip