Løsladt russisk Putin-kritiker genforenet med familien

Dagen efter at være sluppet ud af et russisk fængsel nær den finske grænse er den Kreml-kritiske tidligere oligark Mikhail Khodorkovskij lørdag i Berlin blevet genforenet med sin familie.

Det er første i gang i mere end 10 år, at den 50-årige russiske rigmand genser sine forældre, sin hustru Inna og parrets tre børn i frihed. Tidligere lørdag mødtes han også med sin 27-årige søn Pavel, der er bosat i New York.

- De er samlet i Berlin nu, siger Khordorkovskijs talskvinde, Olga Pispanen, til den russiske radiostation Echo Moskva.

Manden, der tjente milliarder af dollar på sit nu opløste olieselskab Yukos, blev i efteråret 2003 anholdt af FSB-agenter og siden ad flere omgange idømt i alt 14 års fængsel for skattesvig, hvidvaskning af penge og tyveri.

Menneskerettighedsaktivister og vestlige politikere har opfattet dommen som politisk, fordi Khodorkovskij som en af præsident Vladimir Putins mest markante kritikere havde planer om at opbygge en ny russisk opposition og muligvis selv gå efter magten.

Putin benådede fredag sin kritiker af humanitære årsager, fordi Khodorkovskijs mor er alvorligt kræftsyg. Tidligere har Kreml-kritikeren afvist at skrive en ansøgning om benådning, fordi han som forudsætning skulle have erkendt sig skyldig.

- Jeg vil bare omfavne ham. Jeg ved slet ikke, hvad jeg vil sige til ham, sagde Marina Khodorkovskaja fredag til nyhedsbureauet Reuters.

Moren, der indtil for nylig var i kræftbehandling i den tyske hovedstad, ankom lørdag formiddag sammen med sin mand, Boris, til Berlin i et rutefly. Deres søn har foreløbig fået et visum til Tyskland, som gælder i et år.

Hvilke planer, Khodorkovskij selv har, vil han søndag fortælle på en pressekonference.

Lørdag nyder han at være sammen med familien igen. Gensynet foregår angiveligt på luksushotellet Adlon ved Brandenburger Tor, hvor mange pressefolk har taget opstilling.

- Efter 10 år er dette en helt utrolig frihedsfølelse. Det vigtigste er nu frihed, frihed, frihed, siger Khodorkovskij over telefonen til det russiske magasin The New Times.

Og han bebuder, at han nu vil kæmpe for at få andre "gidsler" frigivet fra russiske fængsler, deriblandt hans meddømte tidligere forretningspartner Platon Lebedev.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip