Løsladte canadiere forbudt udrejse fra Egypten

De to mænd, læge og professor Tarek Loubani og filmskaberen John Greyson, var ellers tjekket ind på en afgang til Frankfurt i Tyskland søndag, men de blev forhindret i at boarde flyet, efter deres navne fremgik af en »stopliste«, som var udstedt af anklagemyndighederne, skriver Al-Jazeera.

De to canadiere kunne hente deres bagage og uhindret forlade lufthavnen, sagde de lufthavnsansatte, der udtalte sig anonymt, da de ikke var autoriseret til at udtale sig til journalister.

De to canadiere blev løsladt søndag morgen. De har i et hemmeligt brev, som det lykkedes dem at smugle ud fra fængslet, oplyst, at de blev slået og udsat for anden fornedrende behandling i fængslet, og Canadas udenrigsminister har advaret om, at deres tilbageholdelse var en alvorlig trussel mod forholdet mellem de to lande.

Mændene blev anholdt, efter de 16. august så på en demonstration mod regeringen, da Tarek Loubani hørte nogen kalde på en læge, hvorefter han begyndte at yde førstehjælp, mens John Greyson filmede urolighederne.

På vej tilbage til deres hotel blev de efter eget udsagn arresteret af sikkerhedsstyrker, der gennemrodede deres ting og anklagede dem for at være udenlandske lejesoldater.

Ifølge filmskaberens søster arbejder canadiske diplomater nu på at sikre de to mænds hjemrejse.

Den canadiske premierminister, Stephen Harper, bød søndag deres løsladelse velkommen. Han oplyste ifølge Al-Jazeera i en erklæring, at Canada »naturligvis har presset på for det« og »ser frem til at se disse to canadiske statsborgere vende hjem i en ikke for fjern fremtid«.

De to canadiere var oprindeligt på vej mod Gaza på Vestbredden.

Dagens Gossip