Loft følte sig presset af Thorning

Under skattesagens mest intense dage midt i september 2010 følte daværende departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, sig så presset af oppositionens daværende leder, Helle Thorning-Schmidt (S), at Loft søgte hjælp hos sin øverste chef i embedsværket, Karsten Dybvad, som var departementschef i Statsministeriet.

Det har Peter Loft netop fortalt Skattesagskommissionen i Gladsaxe, som afdækker læk og magtmisbrug i Thornings skattesag, skriver B.dk.

Det er yderst sjældent, men ikke uden fortilfælde, at de øverste chefer i ministerierne kan få støtte fra departementschefen i Statsministeriet, hvis de er kommet i problemer eller er blevet udsat for kritik. Peter Loft reagerede på, at Helle Thorning-Schmidt offentligt havde langet ud efter Peter Loft.

»Jeg ville gerne have et godt råd fra Dybvad. Jeg prøvede at få fat i ham, men han vendte aldrig tilbage. Senere fandt jeg ud af hvorfor – han havde fået job i DI,« har Loft netop fortalt kommissionen med reference til, at Dybvad lige var blevet ansat som administrerende direktør i Dansk Industri (DI).

Det er aldrig blevet verificeret, om Thorning stod bag hjemsendelsen af Peter Loft fra Skatteministeriet i 2012.

Men allerede i 2010, få dage efter at Kinnock blev frikendt, udtalte Helle Thorning-Schmidt, at hun var tilfreds med forløbet, men at det havde været mærkeligt, »at skatteministeren og departementschefen har blandet sig og haft holdninger til sagen.«

Direkte adspurgt, hvordan departementschefen havde blandet sig, svarede Thorning-Schmidt: »Han har udtalt sig om sagen indtil flere gange,« sagde Thorning 18. september 2010 til Jyllands-Posten.

Der har tidligere været spekuleret i, om særligt ét møde mellem Dybvad og Loft handlede om Thornings skattesag. Men det afviser Peter Loft, som forklarer, at nok kunne sagen havde været overfladisk omtalt mellem de to departementschefer, men aldrig »substantielt.«

Faktisk har netop Dybvad tidligere i sin karriere fået hjælp fra forvaltningens øverste chef. I 2001 angreb Venstre-toppen anført af Thor Pedersen og Anders Fogh Rasmussen udnævnelsen af Dybvad til departementschef i Finansministeriet. De kaldte blandt andet udpegningen af Dybvad for »socialdemokratisk partipropaganda.« Det fik tidligere departementschef i Statsministeriet Nils Bernstein til at gå ud med offentlig støtte til Dybvad, og straks efter forstummede kritikken.

Peter Loft nåede mere end 18 år som øverste chef i Skatteministeriet – længere tid end Pia Kjærsgaard var formand for Dansk Folkeparti - og Loft var Danmarks længst siddende fungerende departementschef, da han blev sendt hjem i marts 2012. Han har aldrig fået en præcis begrundelse for hjemsendelsen.

Afhøringen af Peter Loft fortsætter til mandag eftermiddag, muligvis også tirsdag.

Dagens Gossip