Löfven bekræfter: Norden ser Thorning som FN-kommissær

Statsministrene fra de nordiske lande vil have Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at blive FN's kommende flygtningehøjkommissær.

Det bekræfter den svenske statsminister, Stefan Löfven, over for det svenske nyhedsbureau TT.

- Vi er enige i Norden om at stemme på Helle Thorning-Schmidt som kommissær, siger Löfven til TT.

Sammen med sine nordiske kolleger fra Norge, Island og Finland har Löfven fredag og lørdag været i Danmark for at besøge den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som var vært for det nordiske statsministermøde i år.

Helle Thorning-Schmidt er officielt blevet indstillet til posten af den danske regering.

Hun har samme profil som den nuværende og meget populære flygtningehøjkommissær, António Guterres, der var regeringschef i Portugal før skiftet til FN.

På baggrund af oplysninger fra anonyme FN-diplomater har Jyllands-Posten skrevet, at Helle Thorning-Schmidt kommer til at kæmpe med 13 andre om at blive FN's næste flygtningehøjkommissær.

Ifølge avisen vil "de fleste" af de 14 kandidater hurtigt blive siet fra, og medmindre en højprofileret kandidat uventet skulle melde sig på banen, vil Thorning formentlig være en af tre kandidater, som bliver indstillet til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

De to andre kendte kandidater er den tyske diplomat Achim Steiner og italieneren Filippo Grandi, der også har erfaring fra diplomatiet.

Den nuværende flygtningehøjkommissær bliver afløst ved årsskiftet.

/ritzau/

Dagens Gossip