Lokal detektorfører finder sølvskat fra 1000-tallet

Skrevet af admin

31/10/2013

Mest læste i dag

Horsens Museum har udgravet en sølvskat, efter at en lokal detektorfører opsnappede mønterne på en mark i Tamdrup ved Horsens i starten af oktober.

Det skriver Nationalmusset i en pressemeddelelse torsdag.

De foreløbige undersøgelser viser, at sølvskatten indeholder 28 hele mønter og stykker af omkring 30 mønter, der kan dateres tilbage til omkring Svend Estridsens tid, der regerede i Danmark fra 1047 til 1074.

Det er en sølvskat, der er interessant på mange måder, forklarer Jens Christian Moesgaard, der er museumsinspektør på Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet. Han husker ikke andre fund af møntskatte i området siden 1999.

- Den er interessant, fordi den er udgravet og taget op i et præparat, så vi virkelig kan se, hvordan mønterne ligger sammen. Det er meget, meget sjældent, at det sker, siger han.

Et såkaldt præparat består af en endnu ikke udgravet klump jord. Det sker meget sjældent, fordi nedgravede skatter nemt rykkes rundt af den øvrige påvirkning af jorden.

- Møntskatten er også interessant, fordi vi kan datere den til omkring midten af 1000-tallet, hvor danske mønter begynder at dominere og spille en større rolle i omløbet i en tid, hvor man også havde mange tyske og engelske mønter, siger Jens Christian Moesgaard.

Tidsperioden indeholder en overgang, hvor mange gik fra at bruge mønternes vægt til at bruge antallet af mønter som værdi.

Det skete samtidig med, at kong Svend Estridsen forsøgte at slå sin magt fast ved at presse den danske befolkning til at bruge hans mønter.

- For Svend Estridsen var udbredelsen af de kongelige mønter derfor både en økonomisk gevinst og en god måde at slå sin magt fast på ved at få sit navn og billede ud i offentligheden, siger Jens Christian Moesgaard.

/ritzau/