Lokale irakere vender ryggen til Islamisk Stat

Islamisk Stat mister grebet om vigtige områder i Irak, herunder byen Ramadi, fordi den voldelige militante gruppe mister opbakning blandt lokalbefolkningen.

Det mener forfatteren til bogen "Terrorens kalifat", Deniz Serinci.

- Det handler om at være på det vindende hold. Flere af sunni-muslimerne er opportunistiske, fordi de ser, at Islamisk Stat går tilbage, siger han.

I midten af november tabte Islamisk Stat kontrollen over den strategisk vigtige by Sinjar. Nu falder byen Ramadi også ud af islamisternes hænder.

Op mod 7000 sunni-muslimer deltager i slaget sammen med amerikanerne og den shiamuslimske irakiske hær om at vinde Ramadi tilbage.

Der er tale om de selvsamme sunni-muslimer, som ikke gjorde modstand, da IS overtog magten i byen i maj. Deniz Serinci forklarer, at IS typisk har haft den fordel, når de gik ind i sunni-områder - som Ramadi er - fordi IS selv består af sunni-muslimer.

Men nu falder lokalbefolkningen dem i ryggen.

- Der har været en masse forhandlinger i kulisserne, hvor amerikanerne har forsøgt at overbevise sunni-stammer i Ramadi om, at de skal hjælpe i kampen mod IS, siger Deniz Serinci.

Sejren over Islamisk Stat i Ramadi er af stor betydning. Med byens geografiske placering kun 110 kilometer fra Bagdad har Ramadi spillet en stor rolle for islamisternes kontrol over områderne.

- De kunne med kontrollen over Ramadi skabe en utryghed i hovedstaden, siger Deniz Serinci og fortsætter:

- Det er den eneste store by, som linker IS-territorium til Bagdad, og det er en strategisk vigtig vej. Samtidig er det hovedstaden i Iraks største provins, Anbar.

Der bor cirka en kvart million indbyggere i Ramadi. Byen har været under kontrol af IS siden maj 2015.

/ritzau/

Dagens Gossip