Lokalpolitiker: Gældsopgave skulle aldrig være hos Skat

Skrevet af admin

26/09/2015

Mest læste i dag

De danske politikere skulle aldrig have pålagt Skat at kræve gæld ind. Det fungerede fint i kommunerne, lyder det fra tidligere borgmester Allerød Kommune Erik Lund (K).

Alle fageksperter frarådede ifølge Erik Lund at flytte opgaven til skattevæsnet. Men det hjalp ikke noget.

- Selvom jeg og alle fageksperter frarådede at flytte den her opgave fra kommunerne, så besluttede man det alligevel.

- Man kan bruge it til rigtig meget. Men det at gå ud og hive penge op ad folks lomme, det kan man ikke få en robot til, siger Erik Lund, der er byrådsmedlem i Allerød.

Han har været formand for Pantefogedforeningen i Danmark og siddet som inkassochef i Københavns Kommune samt været medlem af direktionen i Skat København, hvor han blandt andet havde ansvar for inddrivelse.

Dengang opgaven blev flyttet til Skat, var Erik Lund blandt andet viceborgmester i Allerød. Her var han med til at beslutte, at man beholdt medarbejdere, så kommunen stadig selv kunne løfte opgaven med at indkræve gæld.

Nu er Skats it-system til at inddrive gæld, EFI, blevet lukket, efter at der er blevet konstateret omfattende fejl i systemet. Systemet har været lukket siden 8. september, og flere kommuner begynder ifølge Berlingske at føle sig økonomisk pressede.

Men i Allerød er situationen anderledes. Her har kommunen haft "kæmpe succes" med at kræve gæld ind.

- Det har betydet, at vi kræver pengene langsommere ind. Det kan godt være, at vi tidligere, når man havde pantefogederne og repressalierne, kunne forlange 2000 kroner af en mand. Og hvis han ikke betalte, kunne man foretage udlæg eller lønholdelse.

- Nu er man nødt til at sige "okay", hvis en mand siger, at han kun vil betale 500 kroner. For alternativet er at sende det over til skat og ikke få nogen penge, siger han.

Lige nu har Allerød et udestående på 13 millioner kroner, som kommunen selv kræver ind. Det vil ifølge Erik Lund svare til omkring 26 pædagoger, hvis kommunen ikke fik inddrevet gælden.

/ritzau/