London-moské opfordrer muslimer til at stemme

Det har gået hedt til foran Londons Centrale Moské ved Regent Park i den britiske hovedstad.

Tidligere i valgkampen til valget torsdag stødte højreorienterede demonstranter sammen med radikale muslimer, der med prædikanten Anjem Choundry i spidsen kaldte valget uislamisk.

Derfor skal muslimer ikke stemme, mener han. Samme budskab er klistret på vægge og lygtepæle i Cardiff i Wales.

- De har ikke noget med os at gøre. Vi er en del af det britiske samfund, og vi stemmer, siger Monir Ayaz, talsmand for moskeen ved Regent Park.

Den blev indviet tilbage i 1944 af kong George VI og regnes for hovedmoskeen for de knapt tre millioner britiske muslimer.

- Vores imam har sagt, at muslimer ikke skal lytte til det. Han opfordrer alle til at stemme og tage del i demokratiet, siger Ayaz, der har travlt med en konference.

Der er besøg fra nær og fjern for at drøfte islam, for at tage afstand fra terror og fordømme det.

Under valgkampen er immigration et tungt emne. Partiet Ukip har vind i sejlene med en indvandrerkritisk tilgang, og de øvrige partier er fulgt efter med en skærpet politik.

Målet er specielt muslimer og østeuropæere, som mange briter regner som problemer. Radikalisering, sociale udgifter og konkurrence på arbejdsmarkedet.

Vælgerne ser også, at deres land forandres. En historisk by som Birmingham, en vugge for den industrielle revolution, blev sønderbombet under Anden Verdenskrig, da det var her, at de berømte Spitfirefly blev bygget.

Siden har den gamle britiske befolkning fået nye naboer. Knapt halvdelen af de 1,2 millioner indbyggere er fra andre etniske grupper, 25 procent er muslimer.

Fra den lille by Boston et par timers togtur nord for London drog mænd og kvinder for knapt 400 år siden til Amerika og grundlagde en by med samme navn.

Nu kommer andre til Boston. Omkring 15 procent af de 65.000 indbyggere er nu østeuropæere.

- Ja, der er pres på muslimer som gruppe, men vi er briter. Almindelige muslimer må gå frem som gode eksempler og tålmodigt vise, hvad vi er, siger Monir Ayaz.

- Terrorister og radikale, der prædiker had, har lige så lidt med os at gøre, som de har at gøre med kristne. De er kriminelle, ikke muslimer, mener han.

/ritzau/

Dagens Gossip