London raser mod Ecuador i voldtægtssagen mod WikiLeaks-stifter

Storbritanniens udenrigsministerium siger i en erklæring, at det vil indgive en formel protest til Ecuadors regering mod landets beslutning om at give asyl til WikiLeaks-stifteren Julian Assange i dets London-ambassade.

Ecuador forhindrer ifølge den britiske erklæring en udlevering af Assange til Sverige, hvor han er anklaget for sexforbrydelser.

- Ecuador må anerkende, at dets beslutning om at give Assange ophold på ambassaden for over tre år siden har forhindret retssamfundet i at fungere, siger Hugo Swire fra det britiske udenrigsministeriums politiske ledelse.

Den britiske erklæring kommer efter, at flere anklager mod Assange er ved at falde bort i sagen om hans påståede seksuelle overgreb mod en svensk kvinde.

- Torsdag forældes to af sagerne, og på tirsdag vil endnu en sag falde for forældelsesfristen på fem år i den type sager, sagde den svenske advokat Claes Borgström onsdag.

- Han bliver ikke dømt for forbrydelserne, men han bliver heller ikke frikendt, sagde Borgström.

Advokaten repræsenterer en af de to kvinder, der har anklaget Assange for tvang og for at have forulempet hende seksuelt, men som nu må opgive sagen.

- Det er en blandet følelse. På den ene side ville hun gerne have haft, at Assange skulle stilles for retten og svare for det, han har gjort. På den anden side vil hun gerne lægge det bag sig, sagde Borgström.

Den fjerde mistanke mod Assange rubriceres som voldtægt. Det er en alvorligere forbrydelse, så denne anklage forældes først efter 10 år.

Der er ikke rejst tiltale mod Assange i nogen af de sager, der nu forældes, siger WikiLeaks-stifterens svenske advokat, Thomas Olsson, som heller ikke mener, at sagerne ville have ført til tiltale.

- Vores opfattelse er jo, at denne efterforskning burde have været henlagt for længe siden på grund af de dårlige beviser. Det er derfor beklageligt, at man skal afvente forældelsesfristen, siger Assanges forsvarer.

Det var under et besøg i Sverige i august 2010, at to kvinder gik til politiet og anmeldte Assange for seksuelle overgreb. På det tidspunkt blev han afhørt, men rejste så videre til England.

Her blev han anholdt, løsladt mod kaution og fik udrejseforbud. Han har i de seneste tre år opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han søgte og fik asyl.

/ritzau/TT

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip