Louisiana tilbagetrækker materiale efter Jacob Holdt erkender endnu en usandhed: Men det var sådan, jeg oplevede det

Kunstmuseet Louisiana trækker undervisningsmateriale med fotograf, forfatter og foredragsholder Jacob Holdt tilbage, efter Weekendavisen kan afsløre usandheder om endnu en historie i bogen "Amerikanske Billeder" af Jacob Holdt.

Det drejer sig om interviews i 1970'erne med den påståede 134-årige tidligere slave Charles Smith, som optræder i bogen såvel som i lysbilledshowet.

Allerede i starten af 1980'erne, blev Holdt bekendt med, at Smith var en kendt lystløgner og langt fra 134 år gammel, men ikke desto mindre beholdt han historien i samtlige senere oplag af bogen og i sit foredrag, skriver Weekendavisen.

Den ”134-årige eksslave" var også en del af Jacob Holdts udstilling på kunstmuseet Louisiana i 2009-10, og han optræder i museets undervisningsmateriale til landets skole- og gymnasieelever.

Læs også: Jacob Holdt erkender: Jeg pyntede på sandheden i 'Amerikanske Billeder'

Men det får nu en ende, forklarer direktør på Louisiana Poul Erik Tøjner til Weekendavisen:

- Vi har været i god tro – men som oplysningsinstitution kunne vi ikke drømme om at sidde en sådan afsløring overhørig, hvorfor undervisningsmaterialet hermed udgår af cirkulation, siger han.

Jakob Holdt forsvarer historien om "eksslaven" til Weekendavisen, og understreger, at hans lysbilledshow aldrig var "objektiv journalistik, men en personlig rejseberetning sådan som jeg havde oplevet det hele som vagabond".

Weekendavisen har tidligere i år konfronteret Jacob Holdt med en scene fra "Amerikanske Billeder", hvor forfatteren beskriver et indianer-oprør i byen Wounded Knee i 1973, som han har erkendt er overdramatiseret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip