Luftangreb har kastet grus i Islamisk Stats pengemaskine

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

Islamisk Stats (IS) indtægter er reduceret med 30 procent siden sidste år, og det har tvunget den islamistiske bevægelse til at indføre en række nye skatter i de områder, den fortsat kontrollerer i Syrien.

Blandt andet har IS nu lagt en afgift på reparation af parabolantenner.

Det fremgår af en rapport mandag fra tænketanken IHS.

- I midten af 2015 havde Islamisk Stat månedlige indtægter på omkring 80 millioner dollar, siger Ludovico Carlino, senioranalytiker hos IHS, der regelmæssigt udsender rapporter om IS-kontrollerede områder.

I marts i år var indtægterne faldet til 56 millioner dollar ifølge opgørelsen fra IHS.

Den krigeriske bevægelse finansierer sine aktiviteter fra især salg af olie og gas samt beskatning af befolkningen i de erobrede områder.

IHS nævner, at olieproduktionen i de IS-besatte områder er gået ned til 21.000 tønder om dagen fra tidligere 33.000 tønder.

Produktionstabet skyldes hovedsageligt luftangreb fra Rusland og den amerikanskledede koalition mod olie- og gasfelterne.

Desuden er beskatningsgrundlaget skrumpet ind, fordi IS de seneste 15 måneder har mistet omkring en femtedel af sine erobrede områder i Syrien, og nu kun bestemmer over seks millioner mennesker mod før ni millioner.

- Vores undersøgelser viser, at IS har øget skatten på basale ydelser samt udtænkt nye måder at beskatte befolkningen på. Disse skatter omfatter afgifter for lastbilchauffører samt gebyrer for installation eller reparation af parabolantenner, nævner IHS.

Der er også indført bøder for ikke at kunne besvare spørgsmål om koranen korrekt, og IS tilbyder også folk, der er idømt en korporlig straf, at de kan betale sig fra den fysiske afstraffelse.

IHS skønner, at IS får omkring halvdelen af sine indtægter fra skatter og konfiskation af ejendomme, mens godt 40 procent kommer fra salg af olie. Resten af de løbende indtægter kommer fra narkosmugling, salg af elektricitet og donationer.

- IS er fortsat en magtfaktor i regionen, men dette omsætningstab er betydeligt, konstaterer tænketanken.

På sigt kan IS støde på udfordringer med at fastholde grebet om de områder, bevægelsen har erobret, på grund af de lavere indtægter, vurderer IHS.

/ritzau/AFP